Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Odmiany drzew owocowych do nasadzeń – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Odmiany drzew owocowych do nasadzeń


Artykuły w tej kategorii:

Print Friendly, PDF & Email

Październik to czas sadzenia drzewek owocowych, a ponieważ będą owocowały wiele lat, dlatego powinniśmy bardzo rozważnie wybierać odmiany.

Jabłonie

PIROS — dojrzałość zbiorcza – połowa sierpnia, wymaga dwu-, lub trzykrotnego zbioru, duża wytrzymałość na mróz, podatność na parcha – mała, mączniaka – mała, gorzką plamistość podskórną – mała. Owoce średniej wielkości lub duże, kulisto-stożkowate. Skórka gładka, zielonkawo-żółta w dużej części pokryta paskowanym jaskrawo czerwonym rumieńcem. Wzrost drzewa umiarkowanie silny, po wejściu w okres owocowania – słaby, korona raczej luźna, niezbyt zagęszczona, lekko rozłożysta o dość sztywnych konarach z niezbyt licznymi krótkopędami. Zapylacze: James Grieve.

DELIKATES — dojrzałość zbiorcza: druga połowa września, duża wytrzymałość na mróz, podatność na parcha – średnia, mączniaka – średnia, choroby kory i drewna – średnia. Owoce duże kuliste, lekko spłaszczone, zwężające się w kierunku kielicha. Skórka zielonkawo-żółta w dużej części pokryta żywo-czerwonym, rozmyto paskowanym rumieńcem. Wzrost drzewa silny, o sztywnych konarach obrośniętych licznymi krótkopędami. Zapylacze: Bankroft, Szampion.

SAWA — dojrzałość zbiorcza – połowa września, średnia wytrzymałość na mróz, odporna na parcha, a średnia na mączniaka i choroby kory i drewna. Owoce średniej wielkości lub duże, kulisto- stożkowate z żebrowaniami przy kielichu, które mogą przechodzić na owoc. Skórka błyszcząca, całkowicie pokryta jaskrawo karminowym, rozmytym rumieńcem. Wzrost drzewa silny lub średni, korona stożkowa, raczej wąska o lekko zwisających konarach. Zapylacze: Pinova.

ARIWA — dojrzałość zbiorcza: wrzesień październik, średnia wytrzymałość na mróz, pierwsza na świecie odmiana odporna na parcha i mączniaka. Owoce średniej wielkości, kulisto-stożkowate z delikatnym karbowaniem wokół kielicha. Skórka gładka, zielono-żółta, lekko błyszcząca, w dużej części pokrywa pomarańczowo-czerwonym, marmurkowo-paskowanym rumieńcem. Wzrost drzewa średni, korona stożkowa o konarach z licznymi krótkopędami. Zapylacze: Golden Delicious.

ALWA — dojrzałość zbiorcza: połowa października, bardzo duża wytrzymałość na mróz, podatność na choroby: parcha – średnia, mączniaka – mała, choroby kory i drewna – bardzo mała. Owoce są średniej wielkości, kuliste, lekko spłaszczone z pięcioma wyraźnymi żebrami przy kielichu, które często przechodzą na owoc. Skórka gładka i błyszcząca o zielonkawo-żółtej barwie, znaczną powierzchnię pokrywa karminowo, rozmyty rumieniec. Wzrost drzewa silny, korona rozłożysta, luźna o sztywnych konarach, z niewielką liczbą krótkopędów, konary odchodzą od przewodnika pod dość szerokimi kątami i łatwo dają się odginać. Zapylacze: Delicates, Jester, Pinova, Witos, Szampion.

Grusze

ISOLDA — dojrzałość zbiorcza: kilka dni po Lipcówce Kolorowej, średnia wytrzymałość na mróz, podatność na parcha bardzo mała. Owoce średniej wielkości lub duże, stożkowato-kuliste, proste bez przewężenia. Skórka zielona, po dojrzeniu żółta, od strony nasłonecznionej pokryta cynobrowym paskowanym rumieńcem, który zajmuje około 20% powierzchni, przetchlinki drobne, liczne, zielonkawe, szypułka średniej długości. Miąższ masłowy, słodko-kwaskowaty. Wzrost drzewa umiarkowany, korona płaska, piramidalna z mocnymi konarami. Zapylacze: Faworytka, Konferencja.

HORTENSIA — dojrzałość zbiorcza: druga połowa września, kilka dni przed Konferencją, średnia wytrzymałość na mróz, podatność na parcha bardzo mała. Owoce, szeroko jajowate, symetryczne, zwężające się w kierunku szypułki. Skórka gładka, błyszcząca, zielona, w dużej części pokryta intensywnym cynobrowo-czerwonym rumieńcem, przetchlinki drobne, białawe. Miąższ bardzo soczysty, delikatny, słodko-kwaskowaty. Wzrost drzewa silny lub umiarkowany, korona wąsko piramidalna z mocnymi konarami. Zapylacze: Faworytka, Konferencja, Paryżanka.

UTA — dojrzałość zbiorcza: początek października, średnia wytrzymałość na mróz, podatność na parcha bardzo mała. Owoce duże, jajowato-owalne, lekko zwężające się przy szypułce. Skórka sucha, lekko chropowata, zielona prawie w całości pokryta brązowo-złotym ordzawieniem, przetchlinki średniej wielkości, liczne, beżowe. Miąższ aromatyczny, słodki, lekko kwaskowaty, masłowy. Wzrost drzewa bardzo słaby, korona luźna, piramidalna. Zapylacze: Bonkreta Williamsa, Concorde, Faworytka, Konferencja.

DAVID — dojrzałość zbiorcza: pierwsza połowa października, średnia wytrzymałość na mróz, podatność na parcha bardzo mała. Owoce średniej wielkości lub duże, jajowato-wydłużone, zwężające się w kierunku szypułki. Skórka zielona, po dojrzeniu żółto-zielona, od strony nasłonecznionej pokryta czerwono-brązowym, marmurkowym rumieńcem, przetchlinki drobne, jasno brązowe, na rumieńcu białawe. Miąższ jędrny, soczysty, lekko kwaskowaty. Wzrost drzewa słaby, korona piramidalna, nieco spłaszczona. Zapylacze: Bonkreta Williamsa, Concorde, Konferencja.

Śliwy

KATINKA — dojrzałość zbiorcza: trzecia dekada lipca lub przełom lipca i sierpnia, dość duża wytrzymałość na mróz, odmiana tolerancyjna na szarkę i mało podatna na inne choroby. Przydatność owoców: deserowa; owoc mały lub średniej wielkości (20-28 g), kształtem przypomina owoc węgierki, skórka bordowo-niebieska, a u owoców mocno dojrzałych – prawie granatowa. Miąższ zwarty, żółty lub pomarańczowo-żółty z dużą zawartością cukrów, bardzo smaczny, wyjątkowo łatwo oddziela się od pestki. Wzrost drzewa średnio silny, tworzy dość luźną kulistą koronę. Odmiana samopłodna. W okres owocowania wchodzi wcześnie, plonuje obficie i regularnie.

WĘGIERKA DˇBROWICKA — dojrzałość zbiorcza zależy od warunków klimatycznych, najczęściej przypada w połowie sierpnia, średnia wytrzymałość na mróz, odmiana średnio wrażliwa na szarkę i mało podatna na inne choroby. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza; owoc średniej wielkości lub duży (35-40 g), skórka brązowo-granatowa, pokryta gęstym szaro-niebieskim nalotem woskowym, miąższ żółto-zielony, u owoców mocno dojrzałych żółto-miodowy, dość zwarty, smaczny, łatwo oddziela się od pestki. Wzrost drzewa średnio silny, tworzący kształtną stożkowatą koronę z szerokimi kątami rozwidleń. W okres owocowania wchodzi wcześnie, plonuje bardzo dobrze i regularnie. Zapylacze: Cacanska Rana, Cacanska Najbolja.

JOJO — dojrzałość zbiorcza: przełom sierpnia i września, pierwsza odmiana śliw uważana przez hodowców za całkowicie odporną na szarkę, dość podatna na choroby grzybowe. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza; owoc średniej wielkości lub duży (ok. 40-45 g), wydłużony, skórka ciemno fioletowa pokryta jaskrawo niebieskim nalotem. Miąższ dość twardy, soczysty, średnio smaczny, dobrze oddziela się od pestki. Wzrost drzewa silny lub średnio silny. W okres owocowania wchodzi w drugim, trzecim roku po posadzeniu, owocuje obficie i regularnie.

TOP 2000 — dojrzałość zbiorcza: od końca września do końca października, zależnie od warunków klimatycznych, tolerancyjna na szarkę, mało wrażliwa na choroby. Przydatność owoców: deserowa, przetwórcza, na susz; owoce są średniej wielkości (25-30 g), owalne. Miąższ żółty, jędrny, soczysty, lekko kwaśny, dość lekko oddzielający się od pestki. Wzrost drzewa średnio silny, tworzy luźną, rozłożystą koronę. W okres owocowania wchodzi w drugim, trzecim roku po posadzeniu. Zapylacze: zdaniem hodowcy odmiana samopłodna.

VALOR — dojrzałość zbiorcza zależnie od warunków klimatycznych: przypada od początku do połowy września, owoce dojrzewają nierównomiernie, średnia wytrzymałość na mróz, odmiana wrażliwa na szarkę i mało podatna na inne choroby. Przydatność owoców: głównie deserowa; owoce są duże lub bardzo duże (50-60 g), skórka bordowo-granatowa, u owoców mocno dojrzałych niebiesko-granatowa pokryta nalotem i licznymi brunatnymi przetchlinkami. Miąższ
żółto-zielony lub pomarańczowy, bardzo soczysty i słodki, nie najlepiej oddziela się od pestki. Wzrost drzewa silny, tworzy odwrotnie stożkowatą koronę, młode pędy mają charakterystyczne dla odmiany ciernie. W okres owocowania wchodzi w trzecim roku po posadzeniu. Na ałyczy plonuje średnio obficie, a na siewce Węgierki Wangenheima obficie i regularnie. Zapylacze: Cacanska Rodna, Węgierka Włoska.

Wiśnie

NORTHSTAR — dojrzałość zbiorcza: początek lipca, duża wytrzymałość na mróz, na drobną plamistość liści drzew pestkowych i na raka bakteryjnego mało podatna. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza; owoce są średniej wielkości lub małe (4,5-5 g), kuliste lub nerkowate, skórka mahoniowo-czerwona, błyszcząca, miąższ ciemno czerwony, soczysty, sok ciemny. Wzrost drzewa słaby lub średnio silny, tworzy kulistą koronę o stosunkowo cienkich gałązkach z licznymi krótkopędami, charakterystyczne dla odmiany są dość wąskie liście o metalicznym połysku. W okres owocowania wchodzi wcześnie, najczęściej już w drugim roku po posadzeniu, plonuje regularnie i obficie.

PANDY 103 — wytrzymała na mróz, mało podatna na choroby. Przydatność owoców; deserowa i na przetwory; owoce duże, wiśniowo-czerwone, słodko-kwaśne, sok jasno-czerwony.

Czereśnie

BURLAT — dojrzałość zbiorcza: pierwsza dekada czerwca, duża wytrzymałość na mróz, mała podatność na choroby. Przydatność owoców: deserowe; owoce są duże (6,5-7 g), szeroko-sercowate, spłaszczone i lekko pofałdowane przy szypułce, skórka purpurowo-czerwona, lśniąca, w pełni dojrzałości prawie czarna. Miąższ ciemno czerwony, bardzo smaczny, owoce dość podatne na pękanie, dobrze znoszą transport. Wzrost drzewa bardzo silny, tworzy dość gęstą, o mocnej konstrukcji koronę z konarami wzniesionymi ku górze. W okres owocowania wchodzi późno, plonuje obficie i corocznie. Zapylacze: Rivan, Wczesna Riversa, Van.

LAPINS — dojrzałość zbiorcza: pierwsza – druga dekada lipca, zależnie od warunków klimatycznych, średnia podatność na choroby. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza; owoce duże (8,5 g), nerkowate, spłaszczone na wierzchu, skórka początkowo pomarańczowo-czerwona, później żywo czerwona, błyszcząca. Miąższ jasno czerwony, soczysty, bardzo smaczny, owoce średnio podatne na pękanie, dobrze znoszą transport. Wzrost drzewa umiarkowanie silny, tworzy zwartą koronę o konarach wzniesionych pionowo do góry. Wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje obficie, corocznie. Odmiana samopłodna.

Alina Maciąg