Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Niezwykłe oczary – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Niezwykłe oczary


Artykuły w tej kategorii:

Print Friendly, PDF & Email

Istnieje wiele gatunków roślin, które zakwitają o różnych porach. Bez większego wysiłku można je dobrać tak, aby przez cały rok mieć w ogrodzie jakiś osobliwy, a przy tym kwitnący okaz. Zimą jest o nie szczególnie trudno. Istnieją jednak gatunki, które zakwitają właśnie zimą i nadają się do uprawy w naszym klimacie.

W niniejszym artykule prezentujemy oczary. Są one u nas rzadkością. A szkoda. Szkółki drzew i krzewów ozdobnych mają w swojej ofercie gatunki i odmiany tych roślin, a mimo to nie są one zbyt popularne w naszych ogrodach. Może są zbyt wymagające? A może po prostu wymagają reklamy.

Skąd ta nazwa?

Oczary, jak sama nazwa wskazuje, to tajemnicze rośliny i często różnie nazywane. Niemcy, na przykład, nazywają je orzechami czarnoksięskimi, a Anglicy – leszczyną czarownicy (ze względu na podobieństwo liści do leszczyny). Niektóre z tych krzewów kwitną w pełni zimy, a z kolei inne pokrywają się kwiatami jesienią, kiedy ich liście zaczynają się już przebarwiać. Jakby tego było mało – to dopiero w czasie kwitnienia dojrzewają owoce z poprzedniego roku. Prawda, że słusznie nazwane?

Pochodzenie

Oczary (Hamammelis) nie są naszym rodzimym gatunkiem. Mało tego – nie rosną dziko nawet w Europie! Kilka gatunków kwitnących jesienią pochodzi ze wschodniej części Ameryki Północnej, kilka zaś ze wschodniej Azji – a te z kolei kwitną zimą, gdy na gałązkach nie ma jeszcze liści. Spośród ,,amerykańskich oczarów” możemy u nas spotkać oczar wirginijski (H. virginiana), zaś z azjatyckich – oczar japoński (H. japonica), oczar omszony (H. mollis) oraz mieszańca – oczar pośredni (H. intermedia) – i ich odmiany ogrodowe, o żywych, intensywnych barwach kwiatów.

Charakterystyka gatunków

Oczar wirginijski (H. virginiana) – gatunek, a ściślej kora i liście, znany i wykorzystywany był już przez Indian jako roślina lecznicza o działaniu ściągającym, przeciwkrwotocznym, przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym. Po dziś dzień używany surowiec farmakologiczny i kosmetyczny. To zwykle szeroki krzew osiągający 6 m wysokości, ale bywa czasem, że małe drzewo. Liście ma odwrotnie jajowate, długości do 15 cm, grubo karbowane, które jesienią przebarwiają się na przepiękny żółty kolor. Kwiaty jasnożółte o płatkach dł. do 1 cm, o wyraźnym zapachu, pojawiają się, w nietypowym dla oczarów okresie, a mianowicie jesienią, na krótko przed lub też dopiero po opadnięciu liści (X-XI). Owoce dojrzewają dopiero jesienią następnego roku. Odmiany ogrodowe są trudne do zdobycia i raczej unikatowe w produkcji szkółkarskiej.

Oczar japoński (H. japonica) – w stanie naturalnym występuje w górzystych terenach Japonii, a do Europy został sprowadzony na początku XIX wieku. Podobny do oczaru wirginijskiego, lecz o nieco większych kwiatach. Kwiaty o żółtych płatkach i purpurowym kielichu ukazują się od stycznia do marca. Liście jesienią przebarwiają się na żółto, pomarańczowo i czerwono. Najbardziej znane odmiany ogrodowe to ‘Zuccariniana’ (o złotożółtych płatkach kwiatów, bez czerwonych przebarwień; młode rośliny są bardziej zwarte, a starsze okazy – szeroko rozłożyste) i ‘Sulphurea’ o cytrynowożółtych kwiatach.

Oczar omszony (H. mollis) – to gatunek chiński, odkryty i sprowadzony do Europy pod koniec XIX wieku. Krzewy tego gatunku rosną dość silnie i mogą osiągać nawet do 10 m wysokości. Gałęzie, od dołu krzewu, odchodzą ukośnie i w efekcie rośliny przybierają kształt naczynia – wazy. Wytwarza liczne, żółte kwiaty z czerwonobrązowym kielichem, które pojawiają się w lutym i marcu. Płatki kwiatów, w przeciwieństwie do innych gatunków, są dość sztywne i nieposkręcane.

Oczar pośredni (H. intermedia) – mieszaniec oczaru omszonego i japońskiego. To krzew o luźnym pokroju, dorastający do 4 m wysokości. Liście jesienią wybarwiają się na żółty lub czerwony kolor. Kwiaty, w zależności od odmiany, pojawiają sie od stycznia do połowy marca. Do tej grupy należy większość obecnie spotykanych w handlu odmian. Podane w tabeli odmiany oczaru to najlepsze i najpiękniejsze, które można polecić do ogrodu.

Charakterystyka niektórych odmian oczaru pośredniego

Odmiana Opis
Westerstede Duży, zwarty krzew dorastający do 4 m wysokości; liście ma ciemnozielone, które jesienią przebarwiają się na pomarańczowy lub czerwony kolor. Kwiaty intensywnie, przyjemnie pachnące, jaskrawożółte z frędzelkowatymi płatkami. Kwitnie obficie od lutego do marca.
Diane Krzew o półokrągłym pokroju. Zakwita już w styczniu. Kwiaty, początkowo, mają barwę brązowoczerwoną, a następnie intensywnie czerwoną i ładnie pachną. Liście zielone jesienią przebarwiają się na żółto, pomarańczowo i czerwono.
Jelena Wysoki krzew dorastający do 4 m wysokości, o szerokim, luźnym pokroju. Liście jesienią przebarwiają się na żółtopomarańczowy kolor. Kwiaty barwy od żółtej do miedziano-pomarańczowej o frędzelkowatych płatkach, zebrane są w pęczki. Kwitnie od stycznia do marca.
Primavera Krzew o szerokim, luźnym pokroju, wyrastający do 3,5 m wysokości. Liście przebarwiają się jesienią na żółtopomarańczowo. Kwiaty żółte, zebrane w pęczki, z których wyrastają po 4 frędzelkowate, wąskie płatki o dł. ok. 2 cm. Kwitnie od stycznia do marca.
Feuerzauber Wysoki krzew osiągający 4 m wysokości, o szerokim, luźnym pokroju i przebarwiających się na żółto lub pomarańczowo jesienią liściach. Kwiaty zebrane w pęczki, intensywnie pomarańczowoczerwone, pachnące o wąskich frędzelkowatych płatkach. Kwitnie w lutym i marcu.
Pallida Słabo rozgałęziający się krzew osiągający 2 m wysokości. Liście ciemnozielone, jesienią przebarwiają się na czerwono lub pomarańczowo. Kwiaty jaskrawożółte, pojawiają się nawet w grudniu i bardzo długo utrzymują się na krzewie.

 

Wymagania uprawowe

Oczary najlepiej rosną na glebie żyznej, próchnicznej, dostatecznie wilgotnej i lekko kwaśnej. Miejsce powinno być słoneczne lub tylko lekko ocienione, osłonięte od wiatru (np. przy ścieżkach w pobliżu domu). Kwitnące oczary ładnie prezentują się na tle ciemnozielonych iglaków, np. cisów czy jodeł. Oczary mogą również rosnąć pod koronami drzew, ale posadzone w takim miejscu słabiej kwitną.

Pielęgnacja

Bardzo ważne jest podlewanie krzewów latem. Jest ono szczególnie niezbędne w pierwszym roku po posadzeniu, gdyż sprzyja rozwojowi systemu korzeniowego. Oczary są dość mrozoodporne, ale spóźnione wiosenne przymrozki (zwłaszcza po ruszeniu soków) mogą powodować pękanie kory. Dlatego pamiętajmy o zabezpieczeniu ich wczesną wiosną w mroźne dni, a zwłaszcza młodych roślin. Starsze okazy całkiem dobrze radzą sobie w naszym klimacie i z wiekiem zyskują całkowitą mrozoodporność. Należy również pamiętać o cięciu krzewów. Cięcie oczarów sprowadza się głównie do wycinania odrostów korzeniowych oraz usuwania martwych pędów. Aby uzyskać bardziej rozgałęzione rośliny należy przycinać przyrosty zaraz po kwitnieniu. Pierwszy raz – w drugim roku po posadzeniu.

Rozmnażanie

W produkcji towarowej oczary najczęściej rozmnaża się przez szczepienie, a w niektórych przypadkach z nasion i sadzonek. Bardzo trudno rozmnożyć je w ,,domowych warunkach”. Dlatego ich rozmnażane pozostawić należy specjalistom. Będziemy mieli wtedy pewność, że zakupione rośliny będą ładnie się rozrastały i pięknie kwitły.

Edyta Kwiatkowska