Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Jak się zachować przy stole – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Jak się zachować przy stole


Artykuły w tej kategorii:

Print Friendly, PDF & Email

Posiłki, które skupiają przy stole wszystkich członków rodziny należą niestety dziś do rzadkości. Naukę zachowania się przy stole rozpoczynamy od niedzielnego śniadania. Członkowie rodziny powinni swoim wyglądem przyczynić się do dobrej atmosfery posiłku. Nikt nie musi specjalnie się stroić, ale nie powinien zasiadać do śniadania nie ogolony, albo w szlafroku, nie uczesany. Poprzez dobry przykład rodzice pokazują dzieciom, że słowa dziękuję, proszę, przepraszam są czymś oczywistym i niezbędnym we współżyciu między ludźmi. Wpajać należy systematycznie, cierpliwie i delikatnie zasady właściwego zachowania się i nie powinny być one udręką, ale rzeczą oczywistą. Osoba, która ma nienaganne maniery przy stole czuje się dobrze i w roli gościa, i gospodarza.
Gdy nie jesteśmy pewni, jak jeść niektóre dania lub których sztućców użyć, najlepiej poczekajmy i popatrzmy, jak robią to inni. Przede wszystkim należy pamiętać, że:

1. Pieczywo bez masła łamiemy w rękach na niewielkie kawałki, które można od razu włożyć do ust. Maczanie chleba w sosie jest bardzo nieeleganckie.

2. Jajecznicę i jajko faszerowane jemy widelcem. Jeśli zostanie podane jajko na miękko najpierw odcinamy czubek nożem lub łyżeczką.

3. Ryby smażone i gotowane jemy specjalnymi sztućcami – szeroki widelec i tępy nóż. Nie należy posługiwać się dwoma widelcami. Łososia i śledzia jemy zwykłym nożem i widelcem.

4. Spaghetti nawijamy na widelec tak by porcja nie była zbyt obfita. Odgryzanie tego, co nie mieści się w ustach, jest nieapetyczne. Jeśli podano łyżkę, możemy nawijać makaron w jej zagłębieniu, ale możemy też posługiwać się tylko widelcem.

5. Szaszłyk chwytamy przez serwetkę drut lub patyk, na który jest nadziany i używając widelca zsuwamy na talerz. Jemy nożem i widelcem.

6. Pieczonego kurczaka na eleganckim przyjęciu jemy zawsze nożem i widelcem. W ręku możemy trzymać drób jedynie przy grillu czy na pikniku.

7. Brzoskwinie, gruszki i owoce mango, które są bardziej soczyste, jemy nożem i widelcem. Jabłka można przy mniej uroczystych okazjach, kroić na ćwiartki wykrawać gniazda nasienne i zjadać po kawałku.

Jeśli chcemy namówić gości do zjedzenia jakiejś potrawy, wstajemy od stołu i osobiście podsuwamy półmisek z lewej strony częstowanego. Najpierw podchodzimy do osób starszych. Nie nalegamy jednak, gdy ktoś nie chce jeść.

Gdy jesteśmy gościem, pamiętajmy o następujących zasadach:

1. Bierzemy taką porcję, którą na pewno zjemy. Zostawianie niedojedzonych resztek jest nieeleganckie. Dopuszczalne jest to wyłącznie w restauracjach, jeśli dostaliśmy porcję, której zjedzenie przekracza nasze możliwości.

2. Wypada spróbować wszystkich potraw. Jeśli coś rzeczywiście nam nie smakuje lub szkodzi, możemy odmówić zjedzenia tej potrawy, ale postarajmy się zrobić to jak najdelikatniej, by nie urazić gospodarzy.

3. Gdy chcemy nałożyć potrawę z półmiska, który stoi daleko od nas, nie sięgamy po niego nad nakryciem sąsiada, lecz prosimy grzecznie, by nam podał. Po nabraniu potrawy przekazujemy ją dalej; niegrzecznie jest postawić półmisek przed sobą.

Należy pamiętać, że sztućce układamy w kolejności serwowanych dań od zewnątrz do wewnątrz. Jeżeli chodzi o szkło to obowiązuje zasada od wewnątrz do zewnątrz, w kolejności podawania napojów.

M. Krzywicka