Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Jak powinna wyglądać nowocześnie zagospodarowana zagroda wiejska – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Jak powinna wyglądać nowocześnie zagospodarowana zagroda wiejska


Artykuły w tej kategorii:

Print Friendly, PDF & Email

Zagroda powinna być estetyczna, ale przede wszystkim funkcjonalna. Jak tego dokonać?
Spróbujmy stworzyć nasze dzieło od podstaw.

Zagroda wiejska powinna składać się z czterech podstawowych części. Część pierwsza znajdująca się najbliżej domu – zazwyczaj stanowi ją ogród reprezentacyjno-ozdobny. Drugą część powinien stanowić ogród wypoczynkowy, w którym znajdzie się miejsce na altanę, grill lub miejsce zabaw dla małych dzieci. Trzecia część jest typowo gospodarcza – tutaj mamy najmniejsze pole do popisów projektowych, ponieważ jest już ona zagospodarowana i ściśle wiąże się z istniejącą zabudową i komunikacją. Część czwartą, użytkową naszej zagrody stanowi zaplecze gospodarcze, a mianowicie ogród warzywny, jagodniki, tunele foliowe czy sady.

Gdy podział funkcjonalno-przestrzenny zagrody mamy już za sobą zabierzmy się za projektowanie naszego otoczenia. Należy się zastanowić, jakie ono ma być. Trzeba z całą pewnością dopasować je do naszego stylu życia i potrzeb. Niech będzie wyrazem tego, co lubimy. Poszukując pomysłu na ogród warto przeprowadzić “naradę rodzinną”. Oczekiwania domowników są przecież tak różne. Pani domu pragnie mieć piękny ogród reprezentacyjno-ozdobny, który byłby wizytówką całej posesji. Pan domu potrzebuje przestrzeni, aby móc swobodnie poruszać się po podwórzu, a dzieci… one pragną wolności i miejsca do nieokiełznanej zabawy. Jak wszystkich pogodzić?

Po naradzie rodzinnej powstanie solidny szkielet kompozycji naszej zagrody. Każdy dostał część niewielkiej przestrzeni, jaką dysponuje nasze gospodarstwo. I co dalej? Czas wypełnić przestrzeń.
W ogrodzie reprezentacyjno-ozdobnym powinny znaleźć się rabaty z krzewów i bylin (nie radzę tworzenia kompozycji tylko z roślin iglastych). Spróbujmy stworzyć w ogrodzie 4 pory roku! Wiosną niech zakwitnie żółta forsycja, różowy migdałek i cała masa tulipanów, krokusów. Latem oko będą cieszyły tawuły, hortensje, jesienią astry, rozchodniki. A zimą? Zimę zostawmy iglakom! Pamiętajmy również, aby w naszym ogrodzie zagościły rośliny podkreślające charakter naszego, czyli wiejskiego ogrodu. Posadźmy pod płotem malwy, niech z rabat z nieśmiertelnymi iglakami wyglądają łubiny i ostróżki! Jeśli mamy dość miejsca pokuśmy się o szum wody tryskającej z fontanny lub maleńkie poidełko, z którego chętnie będą korzystać nasze zwierzaki.

Ogród wypoczynkowy to przede wszystkim miejsce do swobodnego wypoczynku. Postarajmy się o stworzenie w nim odpowiedniej atmosfery. Wszystko zależy od nas! Wybudujmy altanę z kamiennym kominkiem, miejsce na grill lub ognisko.

W części gospodarczej musimy powstrzymać naszą wyobraźnię. Tutaj tylko zdrowy rozsądek. Powinniśmy wyznaczyć miejsce na maszyny i sprzęt rolniczy (parking zaplanujmy z dala od miejsc zabaw dzieci), zabezpieczmy go przed wścibskimi i dociekliwymi milusińskimi. Nie powinniśmy też zapomnieć o miejscu składowania odpadów, tych organicznych jak i nieorganicznych.

Część użytkowa będzie zapleczem gospodarczym dla naszego gospodarstwa domowego. Postarajmy się, aby znalazły się tu grządki warzywne, małe szklarenki lub tunele foliowe (będziemy mieli pomidorki wcześniej od sąsiadów).

W tym szaleństwie tworzenia nie zapomnijmy, że obowiązują nas pewne zasady… zerknijmy czasem do Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej. Ten zbiór zasad to dekalog współczesnego rolnika.

W tym miejscu zakończę swój wywód na temat estetycznego zagospodarowania zagrody wiejskiej. Pamiętajmy jednak, że ład i porządek powinien panować przez cały rok, a projektowaniem i upiększaniem możemy znów zająć się wiosną…

Agata Kulima