Dekoracje z warzyw i owoców
Artykuły w tej kategorii:
- Pisanka ażurowa
- Leczenie ogrodem
- „Estetyzacja wiejskiej zagrody” w Niewinie Borowym
- Szydełkowanie jest proste
- Ogród zimą
- Rękodzieło na Święto Zmarłych
- Haft wstążeczkowy – mało znane rękodzieło…
- Stroiki okolicznościowe na Święto Zmarłych
- Ogród dla każdego
- Ozdoby wielkanocne – jaja dziergane szydełkiem
- Tulipany w roli głównej
- Dekoracje z warzyw i owoców
- Pokaz wykonywania stroików bożonarodzeniowych
- Wielkanocne dekoracje domu
- Estetyka i zasady serwowania potraw
- Dekoracje domu i zagrody
- Letnie szczepienie jabłoni i grusz
- Zioła w kuchni i apteczce
- Sezonowe dekoracje w Żelechach
- Konkurs „Zgadnij co to za roślina?” podczas Wiosennych Targów Ogrodniczych i Targów Pszczelarskich
- Krok po kroku do pięknego ogrodu
- Cięcie w starym sadzie
- Produkujemy rozsadę pomidorów
- Ozdobne trawy
- Savoir vivre przy stole
- Urodziwe dalie
- Winobluszcze – pnącza jesieni
- Magnolie – kapryśne, ale efektowne
- Dobieramy gatunki i odmiany do małych ogródków przydomowych
- Rośliny cebulowe i bulwiaste zimujące w gruncie
- Odmiany drzew owocowych do nasadzeń
- Cięcie drzew i krzewów ozdobnych
- Uprawiamy warzywa pod osłonami
- Jak powinna wyglądać nowocześnie zagospodarowana zagroda wiejska
- Zimowa kołderka? Okryjmy, by nie zmarzły
- Rozmnażamy krzewy z sadzonek
- Zakładamy i pielęgnujemy żywopłot
- Jesienne prace na trawniku
- Byliny w ogrodzie przydomowym
- Niezwykłe oczary
- “Zimowe” cebulowe
- Wiosenna pielęgnacja trawnika i krzewów ozdobnych
- Świąteczne dekoracje
- Jak się zachować przy stole
- Święta Bożego Narodzenia
- Dwa oblicza stresu
- Przyjmujemy gości
- Utrwalanie roślin do jesienno-zimowych kompozycji
- Kolorowe kwiaty w środku zimy
Dekoracja potraw i dekoracja stołu to bardzo ważne elementy każdej uroczystości lub przyjęcia. Coraz bardziej zwracamy na nie uwagę i poświęcamy więcej czasu na ich przygotowanie.
W siedzibie PZDR w Siemiatyczach odbył się pokaz na temat „Zdrowy styl życia (żywienie rodziny, estetyka serwowania potraw)”, podczas którego uczestniczki poznawały podstaway carvingu, czyli sztuki rzeźbienia w różnych owocach i warzywach. Jest to nurt tzw. pałacowy, wywodzący się z krajów azjatyckich tj.: Tajlandii, Japonii i Chin. Piękne motywy roślinne i zwierzęce najpierw były wycinane z owoców i warzyw za pomocą specjalnych nożyków, a później barwione naturalnymi barwnikami, aby cieszyć oczy biesiadników i pobudzać ich apetyt na podawane potrawy. W starożytnych Chinach te efektowne rzeźby barwione były „mnogością” kolorów, które były dopełnieniem całości, unikano koloru białego, ponieważ był kolorem uroczystości żałobnych. Carving jako dziedzictwo narodowe wymagające ochrony i propagowania jest włączony do programu zajęć szkolnych w Tajlandii. Wyróżnia się trzy rodzaje carvingu: tajski, który wyróżnia się precyzją cięć i niezwykłą delikatnością, chiński, jest to rzeźbienie różnego rodzaju zwierząt z warzyw i owoców oraz wycinanki w skórkach owoców i warzyw i europejski, który jest mieszaniną stylów i cięć (powstał na początku XX w). Do carvingu używamy niedojrzałych warzyw i owoców (dojrzałe są bardzo soczyste zwłaszcza owoce egzotyczne), tj. arbuzy, melony, dynia, papaja. Bardzo wdzięcznym materiałem są rzepa, buraki, brukiew, rzodkiew, kabaczki, cukinia, rzodkiewki. Są też warzywa określane jako trudne: pomidory, papryczki chili czy cebula. Można również wykorzystać owoce: jabłka, gruszki, ananasy, banany, winogrona, truskawki, kaki i wiele innych.
W ramach pokazu uczestniczki poznały zasady doboru dekoracji do serwowanych potraw i zapoznały się z podstawami carvingu rzeźbiąc w warzywach i owocach. Wykonywały róże z marchewki, kaki, kalarepy, dekoracje z ogórka, z rzodkiewek, chryzantemy z kapusty pekińskiej, fantazyjne nacięcia czerwonych jabłek, kwiat z pora. Wykonane dekoracje panie zabrały ze sobą do pokazania swoim bliskim. Poniżej kilka zdjęć wykonanych dekoracji.
Bożena Radziszewska