Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Dekoracje z warzyw i owoców – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Dekoracje z warzyw i owoców


Artykuły w tej kategorii:

Print Friendly, PDF & Email

Dekoracja potraw i dekoracja stołu to bardzo ważne elementy każdej uroczystości lub przyjęcia. Coraz bardziej zwracamy na nie uwagę i poświęcamy więcej czasu na ich przygotowanie.
W siedzibie PZDR w Siemiatyczach odbył się pokaz na temat „Zdrowy styl życia (żywienie rodziny, estetyka serwowania potraw)”, podczas którego uczestniczki poznawały podstaway carvingu, czyli sztuki rzeźbienia w różnych owocach i warzywach. Jest to nurt tzw. pałacowy, wywodzący się z krajów azjatyckich tj.: Tajlandii, Japonii i Chin. Piękne motywy roślinne i zwierzęce najpierw były wycinane z owoców i warzyw za pomocą specjalnych nożyków, a później barwione naturalnymi barwnikami, aby cieszyć oczy biesiadników i pobudzać ich apetyt na podawane potrawy. W starożytnych Chinach te efektowne rzeźby barwione były „mnogością” kolorów, które były dopełnieniem całości, unikano koloru białego, ponieważ był kolorem uroczystości żałobnych. Carving jako dziedzictwo narodowe wymagające ochrony i propagowania jest włączony do programu zajęć szkolnych w Tajlandii. Wyróżnia się trzy rodzaje carvingu: tajski, który wyróżnia się precyzją cięć i niezwykłą delikatnością, chiński, jest to rzeźbienie różnego rodzaju zwierząt z warzyw i owoców oraz wycinanki w skórkach owoców i warzyw i europejski, który jest mieszaniną stylów i cięć (powstał na początku XX w). Do carvingu używamy niedojrzałych warzyw i owoców (dojrzałe są bardzo soczyste zwłaszcza owoce egzotyczne), tj. arbuzy, melony, dynia, papaja. Bardzo wdzięcznym materiałem są rzepa, buraki, brukiew, rzodkiew, kabaczki, cukinia, rzodkiewki. Są też warzywa określane jako trudne: pomidory, papryczki chili czy cebula. Można również wykorzystać owoce: jabłka, gruszki, ananasy, banany, winogrona, truskawki, kaki i wiele innych.
W ramach pokazu uczestniczki poznały zasady doboru dekoracji do serwowanych potraw i zapoznały się z podstawami carvingu rzeźbiąc w warzywach i owocach. Wykonywały róże z marchewki, kaki, kalarepy, dekoracje z ogórka, z rzodkiewek, chryzantemy z kapusty pekińskiej, fantazyjne nacięcia czerwonych jabłek, kwiat z pora. Wykonane dekoracje panie zabrały ze sobą do pokazania swoim bliskim. Poniżej kilka zdjęć wykonanych dekoracji.

 

Bożena Radziszewska