Cięcie w starym sadzie
Artykuły w tej kategorii:
- Pisanka ażurowa
- Leczenie ogrodem
- „Estetyzacja wiejskiej zagrody” w Niewinie Borowym
- Szydełkowanie jest proste
- Ogród zimą
- Rękodzieło na Święto Zmarłych
- Haft wstążeczkowy – mało znane rękodzieło…
- Stroiki okolicznościowe na Święto Zmarłych
- Ogród dla każdego
- Ozdoby wielkanocne – jaja dziergane szydełkiem
- Tulipany w roli głównej
- Dekoracje z warzyw i owoców
- Pokaz wykonywania stroików bożonarodzeniowych
- Wielkanocne dekoracje domu
- Estetyka i zasady serwowania potraw
- Dekoracje domu i zagrody
- Letnie szczepienie jabłoni i grusz
- Zioła w kuchni i apteczce
- Sezonowe dekoracje w Żelechach
- Konkurs „Zgadnij co to za roślina?” podczas Wiosennych Targów Ogrodniczych i Targów Pszczelarskich
- Krok po kroku do pięknego ogrodu
- Cięcie w starym sadzie
- Produkujemy rozsadę pomidorów
- Ozdobne trawy
- Savoir vivre przy stole
- Urodziwe dalie
- Winobluszcze – pnącza jesieni
- Magnolie – kapryśne, ale efektowne
- Dobieramy gatunki i odmiany do małych ogródków przydomowych
- Rośliny cebulowe i bulwiaste zimujące w gruncie
- Odmiany drzew owocowych do nasadzeń
- Cięcie drzew i krzewów ozdobnych
- Uprawiamy warzywa pod osłonami
- Jak powinna wyglądać nowocześnie zagospodarowana zagroda wiejska
- Zimowa kołderka? Okryjmy, by nie zmarzły
- Rozmnażamy krzewy z sadzonek
- Zakładamy i pielęgnujemy żywopłot
- Jesienne prace na trawniku
- Byliny w ogrodzie przydomowym
- Niezwykłe oczary
- “Zimowe” cebulowe
- Wiosenna pielęgnacja trawnika i krzewów ozdobnych
- Świąteczne dekoracje
- Jak się zachować przy stole
- Święta Bożego Narodzenia
- Dwa oblicza stresu
- Przyjmujemy gości
- Utrwalanie roślin do jesienno-zimowych kompozycji
- Kolorowe kwiaty w środku zimy
W naszym rejonie w nie jednym sadzie i przydomowym ogrodzie można spotkać stare drzewa owocowe jabłonie, grusze, śliwy. Wysokie, przerośnięte, ale wciąż dające smaczne owoce.
Odpowiednie cięcie pozwala na zachowanie wiekowych nasadzeń w odpowiedniej kondycji, przyczyna się do odpowiedniego kwitnienia, a co za tym idzie dobrego owocowania.
Ciecie najlepiej przeprowadzić w suchą słoneczną pogodę. Narzędzia do ciecia (sekatory, piły) powinny być ostre i czyste odpowiednio zdezynfekowane spirytusem.
Przycinanie starych drzew nie jest proste ponieważ są one wysokie i zabieg ten musimy przeprowadzać na drabinie. Dlatego dużym udogodnieniem jest praca zespołowa, gdy jedna osoba przycina, a druga z dołu ją instruuje, które gałęzie należy wyciąć. Przydatne będą także specjalne sekatory o przedłużonych ramionach, które ułatwią wycinanie gałęzi położonych w głębi korony. Sprzętem używanym przez sadowników jest sekator tyczkowy potocznie zwany „żyrafą” przy jego pomocy możemy wydłużyć zasięg rąk o 3,5 m.
Wycinamy pędy i gałęzie:
- chore
- uschnięte
- krzyżujące się
- rosnące do środka korony
- silnie wyrastające ku górze pod ostrym kątem tzw. wilki
Aby drzewo dobrze owocowało, pędy nie ogałacały się należy stworzyć warunki w których do wszystkich pędów dotrze odpowiednia ilość światła.
Wycinając gałęzie należy zostawić 2-3 cm (jabłonie) 30-50 cm (wiśnie i czereśnie) odcinek pędu tzw. czop. Ustawiony pod niewielkim kątem w stosunku do pędu głównego. Jest to tzw. siodełko, które ułatwia wyrastanie nowych pędów.
Po zakończeniu prac wszystkie rany powstałe w wyniku ciecia należy zabezpieczyć specjalnymi preparatami (pastami, maśćmi) przed wnikaniem różnego rodzaju patogenów. Preparaty te mają jednocześnie właściwości grzybobójcze.
Zalecane terminy ciecia dla drzew ziarnkowych (jabłonie, grusze) to wczesna wiosna (marzec). W lipcu i sierpniu przeprowadzamy ciecie prześwietlające jabłoni, które polega na usuwaniu drobnych gałęzi zacieniających dojrzewające owoce. Drzewa pestkowe (wiśnie i czereśnie) przycinamy co roku w sierpniu tuż po zbiorze owoców. Zabieg ten zapewni nam dobre owocowanie w następnym sezonie.
Czas i wysiłek włożony w doprowadzenie sadu do dobrej kondycji na pewno zwróci się w kolejnych latach w postaci dobrych plonów owoców cenionych za smak i aromat przez nas, naszych rodziców i dzieci.
Agnieszka Wołosz