W kuchni wigilijnej

gru 23, 2015

Czas przedświąteczny to nie jest okres zastoju i tylko oczekiwania na Boże Narodzenie. Udowodniły to Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z miejscowości: Zwierki, Koplany, Folwarki Małe, Kulesze Kościelne, Łady Polne, Laskowca oraz Stowarzyszenia Bardzo Aktywna Wieś „Barwa” z Rafałówki.

W dniu 19 grudnia br. w Rafałówce w powiecie białostockim odbyły się warsztaty kulinarne i konkurs kulinarny pt. „W kuchni wigilijnej”, w których uczestniczyły członkinie wspomnianych Kół Gospodyń Wiejskich.

Rolniczki w tym czasie organizują wspólne spotkania, wymieniają się doświadczeniami, promują podlaską tradycję, a co za tym idzie również potrawy regionalne często zapominane, bo wykonywane już dawno temu, pamiętane jedynie przez babcie.

W trakcie warsztatów gospodynie wiejskie przygotowały wiele smakowitych potraw takich jak: szczupak w galarecie, ryby faszerowane, śledzie pod różnymi postaciami, ryby po grecku, karp w różnych postaciach, bigos oraz wiele postnych sałatek. Przygotowały również wiele tradycyjnych i zapomnianych ciast min. choinkę, wszystko wyeksponowano na odświętnie udekorowanym stole. Kobiety podzieliły się swoimi doświadczeniami kulinarnymi, wymieniły przepisami oraz zadeklarowały dalszą współpracę między Kołami.

Wszystkie potrawy wykonane przez Panie były na bardzo wysokim i wyrównanym poziomie więc każde z Kół Gospodyń Wiejskich otrzymało nagrody w postaci miksera z misą obrotową. W warsztatach uczestniczyli przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego w Białymstoku, Starostwa Powiatowego w Białymstoku oraz Rady Gminy w Juchnowcu Kościelnym. Na zakończenie spotkania zespół „Barwianka” zaśpiewał kolędy, a wszyscy uczestnicy mieli możliwość degustacji nagrodzonych potraw.

Magdalena Bagińska

Skip to content