Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Czym jest kod PLU? – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Czym jest kod PLU?


Print Friendly, PDF & Email

Każdy, kto choć trochę interesuje się racjonalnym odżywianiem, orientuje się jaki wpływ mają witaminy i minerały w produktach, których używa do przygotowania posiłków. Warto pamiętać, że warzywa, owoce oraz produkty zwierzęce powszechnie dostępne na rynku mają różnorodne pochodzenie, a jak wiadomo jakość zależy od metody uprawiania i chowu zwierząt.

W obecnych czasach większość kupujących posiada coraz większą wiedzę, i poszukuje żywności naturalnej lub ekologicznej.

Warto zwrócić uwagę na naklejki, które od zawsze widnieją na półkach marketowych towarów. Tego typu oznakowania znajdziemy między innymi na produktach egzotycznych, ale też naszych rodzimych. Zawierają one nazwę producenta / importera, kraj pochodzenia, czasem kod paskowy oraz kod PLU. Tylko wiedząc, co oznaczają kody PLU można świadomie podejmować decyzje konsumenckie troszcząc się o zdrowie swoje i swoich bliskich.

Kod PLU to kod wynikający z numeracji produktów świeżych i nieprzetworzonych. Kody te nadawane są przez Międzynarodową Federację ds. Standardów Produktu (IFPS) i zostały stworzone przez sieci handlowe na potrzeby własne. Kody nie są wymagane przez naszego ustawodawcę.

Federacja ta prowadzi pięciocyfrowy spis kodów. Zwykle są to cztery cyfry, bo zera nie są wyświetlane, ale kiedy trafimy już na pięć cyfr i pierwszą z nich nie jest zero, warto zwrócić szczególną uwagę właśnie na pierwszą cyfrę, gdyż definiuje różne rodzaje żywności:
• numer 8 to produkty genetycznie zmodyfikowane (GMO),
• numer 9 to produkty pochodzące z upraw organicznych (ekologia),
• a kod PLU 4 cyfrowy z 4 na początku to produkty uprawiane metodami konwencjonalnymi.

Warto być świadomym konsumentem i wykorzystać kody PLU, które okazują się przydatną informacją i pomagają w codziennych zakupach i optymalnym wyborze odpowiednich produktów spożywczych.

Bronakowska Edyta