Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Wielkanocne ozdoby – pisanki dekorowane woskiem – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Wielkanocne ozdoby – pisanki dekorowane woskiem


Print Friendly, PDF & Email

Czas przed Świętami Wielkanocnymi warto wykorzystać na naukę i samodzielne przygotowanie niepowtarzalnych ozdób świątecznych. Jednym ze sposobów jest dekorowanie jajek przy pomocy wosku. Wykonanie takich pisanek jest pracochłonne, ale bardzo efektowne. Samodzielne zrobienie takiej pisanki na pewno przyniesie więcej satysfakcji niż kupienie gotowej.

Niezbędne materiały do wykonania pisanek

  • naturalne, albo sztuczne barwniki;
  • ugotowane jajka, lekko ciepłe;
  • pojemniczki do zanurzenia jajek w wodzie z barwnikami;
  • łyżka;
  • wosk roztopiony w metalowym naczyniu;
  • szpilka umocowana na drewnianym patyku;
  • ręczniki papierowe;
  • świeca.

Malujemy jajka

Pierwszym krokiem jest przygotowanie pojemniczków z rozpuszczonymi w wodzie farbkami. Wosk należy rozgrzać tak, aby był płynny. Igłą lub szpilką zamocowaną na patyczku nakładamy na ugotowane i lekko ostudzone jajko wosk, zgodnie z zaplanowanym przez nas wcześniej wzorem. Jeżeli jajko będzie za zimne, nakładany na nie wosk będzie szybko stygnął, a z tego powodu będzie trudniej nakładać wzór.

Pomalowane jajko trzeba zanurzyć w wodzie z rozpuszczonym w niej barwnikiem i trzymać przez około 5-10 minut. Im dłużej będziemy trzymać jajko w barwniku, tym kolor jaki uzyskamy będzie mocniejszy i bardziej wyrazisty.

Wyjmujemy jajko i osuszamy je przy pomocy papierowego ręcznika w taki sposób, aby nie naruszyć pierwszej warstwy nałożonego wosku. Następnie nakładamy następną warstwę wosku, tworząc wzór. Zanurzamy jajko na następne 5-10 minut, tym razem w ciemniejszym barwniku. Tę czynność powtarzamy z każdym kolejnym, ciemniejszym barwnikiem.

Aby usunąć wosk z pisanki, trzeba zbliżyć je do świecy, w celu rozpuszczenia wosku. W momencie, kiedy jajko zacznie błyszczeć, usuwamy wosk przy pomocy papierowego ręcznika.

Kiedy pisanka jest już gotowa, przecieramy ją serwetką z odrobina tłuszczu (masło albo smalec), aby ładnie błyszczała.

Pokaz wykonywania pisanek
Sztuki zdobienia jajek można było nauczyć się 12 marca w Powiatowym Zespołle Doradztwa Rolniczego w Zambrowie. Specjalistka sekcji WGDiA zorganizowała pokaz sezonowych dekoracji domu i zagrody. Spotkanie miało na celu inspirować uczestniczki do kultywowania tradycji i dbałości o swoje domy i posesje. 
Zaprezentowano, jak w łatwy i efektowny sposób wykonać kolorowe pisanki dekorowane woskiem na ciepło i farbkami. Każda z uczestniczek mogła sama spróbować tej metody, aby później w domu nauczyć członków rodziny i tym samych przekazać tę tradycję młodszemu pokoleniu. Wszystkie panie aktywnie brały udział w tworzeniu pięknych świątecznych ozdób, a efekty tego spotkania są widoczne na zdjęciach.

 

 

Katarzyna Gołaszewska-Trzaska