Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Tradycyjnie, regionalnie, smacznie – Ziemia Sokólska – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Tradycyjnie, regionalnie, smacznie – Ziemia Sokólska


Print Friendly, PDF & Email

Przedstawiamy potrawy tradycyjne jakich możemy skosztować będąc na Ziemi Sokólskiej.

Wraz z rozwojem dobrobytu oraz produkcji masowej sami zaczynamy poszukiwać smaków, które najczęściej dla większości z nas kojarzą się z latami dzieciństwa. Nawet wielka różnorodność produktów dostępnych na ryku nie jest w stanie zastąpić wspomnień dawnego dobrego smaku, który zwykle odnajdujemy podczas świąt spędzonych na wsi. Bo to właśnie tam uchował się smak potraw, a wraz z nim bogate dziedzictwo kulinarne naszego regionu. Potrawy, które przygotowują gospodynie z ziemi sokólskiej bazują na recepturach przekazywanych z pokolenia na pokolenie co daje im jedyny i niepowtarzalny smak, którego nie znajdziemy w żadnym innym zakątku naszego kraju. Dla potwierdzenia oryginalności naszych potraw prezentujemy unikatowe przepisy na potrawy ziemi sokólskiej, które brały również udział w IX edycji konkursu “Nasze kulinarne dziedzictwo”

Pączki babuni z makiem

Ciasto:1,5 kg mąki, 10 dag drożdży, 14 żółtek, 2 całe jaja, 1,5 szklanki cukru, 1,5 kostki masła śmietankowego, 2 cukry waniliowe, 0,5 l mleka zagotowanego i przestudzonego (może być więcej), 3-5 łyżek oleju dobrej jakości, szczypta soli, olej do smażenia
Nadzienie z makiem: 40 dag maku sparzyć i dwukrotnie zmielić, cukier do smaku, miód, rodzynki, białka z 3 jaj, 2 łyżki rozpuszczonego masła, zapach według uznania

Zrobić rozczyn z drożdży, odrobiny cukru, mleka, na koniec dodać mąkę, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Żółtka z cukrem i całymi jajkami ubić na parze aż do uzyskania puszystej masy (woda nie może gotować się mocno). Odstawić ubitą masę jajeczną, następnie rozpuścić masło śmietankowe. Jak wyrośnie rozczyn dodać ubite jaja, mąkę, cukier waniliowy, szczyptę soli, mleko. Ciasto dobrze wyrabiać dodać pod koniec masło i nadal wygniatać tak długo, aż będzie elastyczne. Między wyrabianiem przesypywać mąką, na sam koniec dodać olej. Jeśli ciasto będzie odstawać od dna naczynia i będą się pokazywać pęcherzyki odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu trzeba ciasto raz przebić.

Pączki nadziewać przygotowaną masą. Jak urosną smażyć na głębokim tłuszczu. Po usmażeniu odsączyć na pergaminie. Dekorować zimnym lukrem lub czekoladą. Pączki się udają jeśli w domu jest ciepło. Nie można podczas pieczenia pączków otwierać drzwi bo ciasto dostanie tzw. “gęsiej skórki”.

Kiełbasa swojska

Składniki: 10 kg mięsa mielonego (przekręcić przez sitko z dużymi oczkami), kg mięsa przekręconego przez sitko o małych oczkach, 4 główki czosnku, przyprawy do smaku – sól kamienna, pieprz ziołowy i naturalny, kolendra mielona (zamiast kolendry można dodać nasiona kopru ogrodowego mielone), 8 dag cukru, gorczyca

Wykonanie: Mięso wymieszać, dodać 3 główki posiekanego czosnku i sól kamienną do smaku. Odstawić na kilka godzin. Jak mięso nabierze smaku dodać resztę przypraw i nadal mieszać. Napełniać masą mięsną jelita cienkie. Powstałe kiełbasy suszyć przez dobę, a później wędzić.

Słonina solona

Składniki: słonina (po uboju słonina powinna leżakować przynajmniej godzinę), sól z przyprawami

Wykonanie: Kawałki słoniny układamy ściśle jeden na drugim, przesypując dokładnie (szczelnie) solą. Słoninę można przechowywać kilka miesięcy, zawsze zachowuje pierwotny smak oraz wygląd.

Pieremiacze

Ciasto: kg mąki, kostka masła, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, mleko, szczypta soli
Farsz: kg wołowiny lub mięsa drobiowego, 3 cebule, sól, pieprz, olej do głębokiego smażenia

Sposób przyrządzenia: Mięso drobno posiekać, dodać poszatkowaną cebulę, przyprawy. Wymieszać. Mąkę posiekać z masłem, dodać sól oraz sodę. Rozwałkować ciasto i wykrawać szklanką krążki. Nałożyć po łyżce surowego farszu i zwinąć krążki w sakiewki, dokładnie zlepić i wrzucić na głęboki rozgrzany olej. Smażyć, aż pieremiacze nabiorą złotej barwy.

Katarzyna Hojnik- Horczak