Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Tradycyjnie, regionalnie, smacznie – powiat wysokomazowiecki – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Tradycyjnie, regionalnie, smacznie – powiat wysokomazowiecki


Print Friendly, PDF & Email

Prezentujemy przepisy na potrawy tradycyjne, które przygotowują gospodynie z powiatu wysokomazowieckiego.

Przykładem tradycyjnych potraw w powiecie wysokomazowieckim są kulebianki, ser kozi i chleb gruboziarnisty pieczony przez panią Wandę Hryc, ser żółty twardy wytwarzany przez Elżbietę Wądołkowską z Gołasz Puszczy, a także polędwica obsuszana, którą dla rodziny i znajomych przyrządza Ewa Zaremba z Gołasz Górk.

Tradycyjna żywność może stać się znaczącym elementem w rozwoju regionów i lokalnych społeczności.

Żywność tradycyjna jest sposobem na przynajmniej częściowe zmniejszenie potencjalnych zagrożeń związanych z żywnością produkowaną na skalę przemysłową. Warunkiem jest jednak, aby produkty te charakteryzowała wysoka jakość. Jakość ta może być wynikiem pochodzenia produktu z konkretnego miejsca i przestrzeganie przez wytwórców wyjątkowych, dawnych metod produkcji. Produkty tradycyjne nie zawierają konserwantów, posiadają charakterystyczny smak. Coraz częściej gospodynie sporządzają potrawy z produktów wytworzonych we własnym gospodarstwie. Potrawy te wykorzystywane są w codziennym żywieniu jak też serwowane są gościom odwiedzającym kwatery agroturystyczne.

Chleb żytni gruboziarnisty na zakwasie
Składniki: mąka żytnia gruboziarnista, mąka żytnia, zakwas, rozczyn z drożdży, sól, woda. Mąka pochodzi z własnego gospodarstwa ekologicznego.
Przygotowanie: mąki połączyć i wymieszać. Dodać zakwas, rozczyn z drożdży, sól i wodę. Dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Porcjować i nakładać do blaszek. Po upieczeniu ma specyficzny smak i długo zachowuje świeżość.

Kulebianki
Składniki: mąka pszenna, mąka gruboziarnista grahamka, mleko, jaja, sól, cukier, drożdże, masło
Nadzienie: grzyby, kapusta kiszona, cebula, olej, sól, pieprz, pomidory
Wykonanie: Mąki połączyć i wymieszać. Dodać jaja, masło i rozczyn z drożdży. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz. Dzielić ciasto – rozwałkować, nakładać nadzienie i formować bułeczki. Piec w piecu lub piekarniku.

Polędwica obsuszana
Schab surowy – nasolić w pojemniku. Po 3-4 dobach wyjąć – natrzeć czosnkiem, pieprzem i pokruszonym liściem laurowym. Zawinąć w gazę i powiesić nad kuchnią kaflową lub przy grzejniku. Po 2 tygodniach obsuszania można degustować – bardzo smaczny.

Ser kozi
Składniki: mleko kozie, sól, podpuszczka, kultury bakterii
Wykonanie: Mleko podgrzać, dodać podpuszczkę. Odstawić. Gdy wytworzy się skrzep – rozciąć go i dwukrotnie płukać w ciepłej wodzie. Następnie wyłożyć na sito. Po 12 godz. włożyć w solankę.

Ser żółty z Puszczy
Składniki: 10 l mleka krowiego, szklanka octu, 1 szklanki soli
Przygotowanie: Mleko zagotować, dodać szklankę octu i 1 szklanki soli. Zamieszać. Wytworzony skrzep odcedzić w plastikową formę i przycisnąć.

Halina Kamińska