Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Tradycje kulinarne – łączą pokolenia – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie
Print Friendly, PDF & Email

Wieś i rolnictwo, to nie tylko typowa produkcja rolnicza, ale również codzienne funkcjonowanie: rodzina, dobre stosunki sąsiedzkie oraz tradycyjna kuchnia. Od niepamiętnych czasów gospodynie wiejskie zawsze wymieniały się przepisami. W obecnych czasach jest wiele czasopism, programów telewizyjnych oraz stron internetowych prześcigających się w promowaniu coraz to bardziej wyszukanych i atrakcyjnych wizualnie potraw. Jednak w cenie są zawsze receptury na sprawdzone  potrawy, pozyskane od sąsiadki czy koleżanki. Takiemu celowi posłużył pokaz, zorganizowany przez specjalistkę PZDR w Hajnówce w dniu 05.03.2019r. wspólnie z Gminną Biblioteką Publiczną w Dubiczach Cerkiewnych.  W pokazie „Tradycje kulinarne” uczestniczyły całe rodziny: rodzice z dziećmi jak również dziadkowie. Okazuje się, że kuchnia tradycyjna łączy pokolenia. W tym roku pokaz został przeprowadzony innowacyjną metodą, a mianowicie uczestnicy nie przygotowywali „fizycznie” potraw a po prostu się spotkali wymienili przepisami z tych starych, pożółkłych zeszytów. Kto nie pamięta jak kiedyś taki zeszyt z przepisami był na „wagę złota”. Wspomnieniom o smakach, przygotowaniach i tradycji wyrabiania określonych potraw nie było końca. Przy takich rozmowach uczestnicy wykonywali stroiki wielkanocne i wymienili się przepisami, a największym powodzeniem cieszyły się: babka gotowana, kaczka pieczona i ciasto salceson.

Serdecznie dziękuję za współpracę Pani Mirce Siemieniuk-Karbowskiej i Dorocie Ginszt.

Agnieszka Kościuczuk,

PZDR Hajnówka