Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Tatarskie tradycje wciąż żywe Kruszynianach – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Tatarskie tradycje wciąż żywe Kruszynianach


Print Friendly, PDF & Email

Wakacje to czas wielu wyjazdów i poszukiwania nowych, ciekawych miejsc, ludzi i wydarzeń. Niewątpliwie do takich można zaliczyć obchody tatarskiego Sabantuj, w tym roku zorganizowanego w przedostatni weekend sierpnia właśnie w Kruszynianach.
Kruszyniany to niewielka wieś położona w pobliżu rzeki Nietupy na skraju łąk i lasów w powiecie sokólskim, gminie Krynki. Na co dzień zachwyca odwiedzających swoim spokojem i ciszą. W centrum miejscowości stoi drewniany meczet, jeden z dwóch najstarszych w Polsce. Wśród drzew schowany jest mizar, czyli cmentarz muzułmański, na którym znajdują się najstarsze nagrobki z końca XVIII wieku. We wsi do dziś mieszka niewielka mniejszość tatarska.
Na co dzień gospodarstwo agroturystyczne „Tatarska Jurta” to ciekawy przystanek dla zwiedzających tą okolicę. Tutaj, przy dźwiękach tradycyjnych melodii tatarskich można popróbować tatarskiego jadła jak: pierekaczewnik, cebulniki, pieremiacze czy tatarska drożdżówka, produktów serwowanych przez właścicielkę – Dżennetę Bogdanowicz.
Zazwyczaj ta cicha i spokojna miejscowość, w jednym dniu w roku staje się miejscem spotkania licznych, zarówno polskich jak i zagranicznych turystów. Dzięki ogromnemu zaangażowaniu rodziny Bogdanowiczów, cyklicznie organizowane są uroczyste obchody tatarskiego święta Sabantuj. Tegoroczne obchody odbyły się po raz szósty. Sabantuj to święto ludowe, obchodzone po zakończeniu wiosennych prac polowych.
Uroczystości rozpoczęły się od wezwania muezzina. Azan, czyli modlitwa o pokój i sprawiedliwość na świecie popłynęła z wieży meczetu. Następnie orszak złożony z grup rekonstrukcyjnych i turystów przemaszerował na teren gospodarstwa.
Wszystkich zebranych gospodarze imprezy powitali tatarskim przysmakiem – „czak-czakiem”. Imprezie towarzyszyły pokazy i warsztaty kulinarne w specjalnym namiocie przygotowanym tylko na potrzeby konkursów. Szczególną uwagę turystów przyciągnęły mistrzostwa kulinarne „Tatar dla Tatara” dla dorosłych a w kategorii młodszych: ”Dziecięca szurpa”. Dzieciom, które zwyciężyły w konkursie kulinarnym nagrody ufundował Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, wspierający m.in. promocję i wytwarzanie tradycyjnych podlaskich produktów kulinarnych.
Na scenie, przez niemal cały czas odbywały się występy tatarskiego zespołu Buńczuk oraz koncert pieśni tatarskich w wykonaniu Karoliny Cichej. W specjalnie wydzielonych i odpowiednio zabezpieczonych miejscach rozgrywały się zawody sportowe. Tutaj również zwiedzający mogli spróbować swoich sił w strzelaniu z łuku lub rzucie dzidą do celu. Nie zabrakło kramików z rękodziełem i podlaskimi kulinariami oraz stoisk edukacyjnych przygotowanych przez zaprzyjaźnione nadleśnictwa. Miłośnicy literatury otrzymali wyjątkową okazję spotkania z pisarką – Renatą Kosin, autorką powieści „Tatarka”, której akcja została osadzona w realiach Kruszynian.
Wyjątkową atrakcją, która ściągnęła wielu zwiedzających, była rekonstrukcja bitwy pod Parkanami, na pamiątkę tej stoczonej podczas wojny polsko-tureckiej w roku 1683.
Wielkie rodzinne święto w Kruszynianach zakończyło wspólne pieczenie barana.

Elżbieta Grunwald
Joanna Czarkowska