Szlaki kulturowe bez granic
Artykuły w tej kategorii:
- Szydełkowanie jako kultywowanie tradycyjnego rękodzieła.
- Tradycje kulinarne – łączą pokolenia
- Sabantuj w Kruszynianach – po raz trzynasty
- O produktach – na poważnie
- Jaja jak malowane
- Szlaki kulturowe bez granic
- Bożonarodzeniowe dekoracje domu
- Otwarcie „Spiżarni Biebrzańskiej”
- Warsztaty kulinarne w Kruszynianach
- Tatarskie tradycje wciąż żywe Kruszynianach
- Sąsiedzkie biesiadowanie na Sosnowej
- Jubileuszowa edycja Sabantuj
- Mielnicki Korowaj Weselny
- Chrusty na ostatki
- Bibułkarstwo – ginąca tradycja?
- Wielkanocne warsztaty w Wiźnie
- Program INTERREG V-A Lietuva-Polska
- Stroiki bożonarodzeniowe
- Ozdoby bożonarodzeniowe
- Spotkania w gospodarstwie agroturystycznym
- Zróbmy sobie bombkę
- Święto pługa w Kruszynianach
- Wielkanocne ozdoby – pisanki dekorowane woskiem
- Sabantuj w Kruszynianach
- Czy na starych przepisach kulinarnych można zarobić
- Tradycyjnie, regionalnie, smacznie – Ziemia Sokólska
- Tradycyjnie, regionalnie, smacznie – kuchnia Białostocczyzny
- Tradycyjnie, regionalnie, smacznie – powiat wysokomazowiecki
Fundusze europejskie stwarzają możliwości rozwoju małych ojczyzn na terytorium danego państwa. Wiele podmiotów i osób korzysta z takej szansy.
Są też jednak w Unii Europejskiej programy, w których, dzięki zawiązaniu partnerstwa międzynarodowego, można realizować swoje pomysły we wszystkich krajach należących do takiego partnerstwa. Do tego typu programów należy program INTERREG V-A Lietuva-Polska.
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie wychodząc naprzeciw problemom i potrzebom mieszkańców Podlasia, pokusił się o podjęcie współpracy międzynarodowej z regionalnymi i litewskim partnerem w celu złożenia wspólnego projektu. Parterami tymi byli: Stowarzyszenie Podlaskie Smaki, Gmina Puńsk oraz szkoła z Leipalingis na Litwie.
Ideą przewodnią partnerów było utworzenie międzynarodowego szlaku kulinarno-kulturowego polsko-litewskiego.
Do mającego powstać w myśl założeń projektowych Szlaku, mieli należeć producenci produktów regionalnych i tradycyjnych oraz podmioty i instytucje działające w sferze produktów żywnościowych i,szerzej, dziedzictwa kulinarnego z Podlasia i Litwy.
Projekt ten pod tytułem “Szlaki kulturowe bez granic” został pozytywnie oceniony przez Wspólny Komitet Monitorujący.
Po etapie finalizacji formalności związanych z oceną projektu, planowana realizacja ma ruszyć w roku 2018. Projekt będzie trwać rok. Dzięki realizacji projektu, obok powstałego Szlaku, mającego pełnić funkcje promocyjno-informacyjne, zaplanowano powstanie szeregu innych rezultatów. Wielofunkcyjna strona internetowa, przewodniki kilkujęzyczne po Szlaku, imprezy wystawiennicze i edukacyjne to tylko niektóre z przyszłych efektów projektu.
Będziemy na bieżąco informować państwa o postępach w realizacji tego projektu.
Tomasz Śnieciński