Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Sabantuj w Kruszynianach – po raz trzynasty – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie
Print Friendly, PDF & Email

Niewiele imprez cyklicznych może pochwalić się coraz bogatszą ofertą prezentowanych atrakcji. W przypadku Sabantuj, tatarskiego święta pługa, jest tak, że z roku na rok przyjeżdża  więcej gości oraz przybywa coraz ciekawszych punktów programu. W imprezie zorganizowanej m.in. przez rodzinę Bogdanowiczów – właścicieli gospodarstwa agroturystycznego „Tatarska Jurta”, która odbyła się 3 sierpnia 2019 r., w Kruszynianach, udział wzięła rekordowa ilość gości. Według szacunków organizatorów było to  kilkanaście tysięcy osób. Jednak jest to efekt wielu lat pracy i doskonalenia programu, więc nie ma się co dziwić, ponieważ organizatorzy oferowali tak dużą ilość atrakcji, że niemożliwe było aby w każdej dało się zauczestniczyć od początku do końca. Spośród wielu punktów programu, każdy zwiedzający mógł wybrać coś dla siebie.

Tegoroczne spotkanie pod hasłem „My – Tatarzy polscy” rozpoczęło się od posadzenia symbolicznego dębu z okazji 340-lecia osadnictwa Tatarów w Kruszynianach. Później był Azan i modlitwa o pokój i sprawiedliwość na świecie, a po jego zakończeniu odświętna parada grup rekonstrukcyjnych ubranych w stroje z epoki, oraz uczestników i gości Sabantuj.

Na scenie Dżenneta Bogdanowicz wraz z organizatorami przywitała wszystkich przybyłych, tradycyjnie częstując czak-czakiem, który symbolizuje społeczeństwo tatarskie. Później zaczęły się występy polskich i zagranicznych (m. in. z Krymu, Tatarstanu, Litwy, Finlandii) zespołów tatarskich. Równolegle realizowane były inne punkty programu: kawiarenka tatarska, wyplatanie wianków, gry i zabawy tatarskie, pokazy kulinarne kuchni tatarskiej, które prowadzili Alessia di Donato, Dawid Gabriaud, Jerzy Nogal, Leszek Kawa i Kuba Korczak; warsztaty rękodzielnicze a także pokaz ratownictwa w wykonaniu straży pożarnej i służby zdrowia.

Zwiedzający mogli obejrzeć ciekawą wystawę fotograficzną  „Jest w tej wsi coś niezwykłego! Opowieść o Kruszynianach”. Kolorowy i żywiołowy był pokaz mody tatarskiej, więc cieszył się dużym powodzeniem i nagrodzony został burzą oklasków.

Jednak największym zainteresowaniem cieszyło się odpowiednio zaaranżowane obozowisko tatarskie i słowiańskie z kuchnią stepową oraz wielka rekonstrukcja bitwy pod Parkanami z 1683 roku, z dużą ilością wystrzałów armatnich oraz z krótkiej broni palnej.

Jednym z ciekawszych punktów były konkursy kulinarne przygotowywania tatarskich specjałów: zespoły dziecięce robiły serniczki – tatarskie pierożki z serem, natomiast dorośli mieli za zadanie przygotowanie tatara.

W tej ostatniej konkurencji Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie ufundował nagrody w postaci drobnego sprzętu gospodarstwa domowego.

 

Joanna Czarkowska

zdjęcia: A. Fatyga