Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Powiat białostocki – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Powiat białostocki


Print Friendly, PDF & Email

1bialPowiat białostocki położony jest w środkowo-wschodniej części województwa, na Wysoczyźnie Białostockiej. Na terenie powiatu znajduje się Narwiański Park Narodowy oraz Park Krajobrazowy Puszczy Knyszyńskiej z oznakowanymi ścieżkami przyrodniczymi i dydaktycznymi, szlakami turystycznymi i rezerwatami przyrody z bogatą florą i fauną.
Ciekawym obiektem jest Arboretum w Kopnej Górze k. Supraśla. Inną atrakcję stanowią zalewy wodne w Siemianówce (położonej na skraju Puszczy Białowieskiej), Czarnej Białostockiej i Wasilkowie w otoczeniu lasów. Okolice Supraśla są bogate w złoża borowiny, natomiast klimat okolic tego miasteczka zalecany jest osobom cierpiącym na schorzenia reumatyczne, kardiologiczne, starszym, rekonwalescentom.
Na terenie powiatu występuje różnorodność kulturowa, etniczna i wyznaniowa. Znaleźć można ślady religii i kultury katolickiej prawosławnej, unickiej, ewangelickiej i żydowskiej. Dawne tradycje kultywują liczne zespoły folklorystyczne oraz artyści ludowi. Cennymi obiektami sztuki ludowej są krzyże i kapliczki przydrożne, czynne warsztaty rękodzieła ludowego jak: kowalstwo, garncarstwo, plecionkarstwo, rzeźba w drewnie i metalu, koronkarstwo.

Zabytki
  • zespół pałacowo-parkowy dawnej rezydencji Branickich, zwany „Wersalem Podlaskim” z XVIII w. w Białymstoku – obecnie siedziba Akademii Medycznej;
  • barokowy ratusz w Białymstoku – siedziba Muzeum – zespół katedralny Wniebowzięcia NMP z kościółkiem farnym z I poł. XVII w. i gotycką katedrą z pocz. XX w. w Białymstoku;
  • cerkiew katedralna pw. Św. Mikołaja Cudotwórcy z XIX w. w Białymstoku;
  • Muzeum Wnętrz Pałacowych z XVII w. w Choroszczy (dawna letnia rezydencja J. K. Branickiego);
  • barokowa Synagoga i Dom Talmudyczny w Tykocinie (muzeum);
  • Punkt Muzealny w Pałacu Opatów w Supraślu.
  • Ponadto warto odwiedzić:
  • Białostockie Muzeum Wsi w Osowiczach,
  • Prywatne Muzeum Archeologiczne w Surażu,
  • prywatne muzeum – Prowincjonalny Ośrodek Muzyczny w Białostoczku,
  • Izbę Regionalną w Studziankach.

 

 
 
Stałe imprezy kulturalne
  • Siabrowska Biesiada w Gródku,
  • Jarmark Dominikański w Choroszczy,
  • Kiermasz Sztuki Ludowej w Kiermusach.
Szlaki turystyczne
  • piesze:
    • im. Zygmunta Glogera – 60 km (zielony)
    • im. Łukasza Górnickiego – 20 km (żółty)
    • Kolejarzy – 25 km (zielony)
    • Nadnarwiański – 30 km (żółty)
    • im. W. Puchalskiego – 37 km (czerwony)
    • Włókniarzy – 60 km (niebieski)
  • rowerowe:
    • Obwodnica Rowerowa NPN – 90 km (czerwony)
    • Białystok – Kruszewo – 20 km (niebieski)
  • wodne (nieoznakowane):
    • Pradolina Narwi – 90 km
    • Rozlewiska Narwi – 50 km
    • Szlak Okrężny z Uhowa – 10 km
    • Ścieżki przyrodnicze(nieoznakowane):
    • Bagna pod Bojarami – 3 km
    • z Suraża do Uhowa – 10 km
Informacja turystyczna
  • Punkt Informacji Turystycznej i Kulturalnej, ul. Sienkiewicza 3, 15-432 Białystok; tel. (85) 6537950, e-mail: it.bialystok@poczta.onet.pl
  • Centrum Informacji Turystycznej i Kulturalnej, ul. Sienkiewicza 29, 16-070 Choroszcz; tel. (85) 7191431
  • Narwiańskie Towarzystwo Krajoznawcze im. Z. Bujnowskiego, ul. 11 Listopada 8, 16-080 Tykocin; tel. (85) 7181719
  • Narwiański Park Narodowy – Kurowo 10; 18-204 Kobylin Borzymy, tel. (85) 7181417, 7191301
  • Punkt Informacyjny NPN w Łapach, tel. (85) 7156303

POWIAT BIAŁOSTOCKI

Gmina Choroszcz

Barbara Kacprzak

Kol. Kościuki 33A,

16-070 Choroszcz

tel. 85 719 34 13,
www.jazda-konna.pl

Ryszard Sokół

Izbiszcze 12, 16-070 Choroszcz

tel. 85 717 11 61

Teresa Sokół

Pańki 16, 16-070 Choroszcz

tel. 85 717 11 86

Krzysztof i Bożena Jurkowscy

Porosły 60, 16-070 Choroszcz

tel. 85 661 27 08,

661 61 93

Gmina Czarna Białostocka

Lech Lewkowicz

Czarna Wieś Kościelna,

ul. Burczek 1,

16-020 Czarna Białostocka

tel. 85 710 90 76

Teresa Lewkowicz-Mosiej

Czarna Wieś Kościelna, ul. Zacisze 6, 16-020 Czarna Białostocka

tel. 85 710 90 04

Teresa Janina Litman

Czarna Wieś Kościelna,

ul. Wierzbowa 1,

16-020 Czarna Białostocka

tel. 85 710 90 43

Helena Mieszkuniec

Czarna Wieś Kościelna,

ul. Sosnowa 3,

16-020 Czarna Białostocka

tel. 602 190 038

Danuta Zalewska

Czarna Wieś Kościelna,

ul. Sosnowa 2,

16-020 Czarna Białostocka

tel. 85 710 90 90

Tadeusz Szołdrowski

Karczmisko 41,

16-020 Czarna Białostocka

e-mail: ruczaj@pro.onet.pl

Anna i Marek Sienkiewiczowie

Czarna Wieś Kościelna

16-020 Czarna Białostocka

e-mail: anna.sienkiewicz1963@gmail.com

tel. 513-021-609

Gmina Dobrzyniewo Duże

„Sadyba”

Nowosiółki 5,

16-002 Dobrzyniewo Kościelne

tel. 606 697 022

Gmina Gródek

Dorota Antonowicz

ul. Białostocka 132,

16-040 Gródek

tel. 85 718 06 29

Helena Kot

ul. Białostocka 2, 16-040 Gródek

tel. 85 718 05 11

Leoniła Nikiciuk

Królowy Most, 16-040 Gródek

tel. 85 741 30 70

Eugenia Gruszewska

Nowosiółki 34, 16-040 Gródek

tel. 85 718 44 17

Halina i Eugeniusz Mieleszko

Waliły Stacja,

ul. Szosa Wschodnia 22,

16-040 Gródek

tel. 85 718 08 43,

tel. kom. 608 601 659,

Tadeusz Bielawski

Wierobie 18, 16-040 Gródek

tel. 85 718 08 02

Marianna Zofia Apanowicz

Załuki 3, 16-040 Gródek

tel. 85 718 44 16

„Wojciechówka”, Anna Wspaniała

Zubry 75, 16-040 Gródek

e-mail: wojciechowka@wp.pl

Gmina Juchnowiec

Małgorzata Zdrojewska

Horodniany 43/1, 16-001 Kleosin

tel. 85 663 11 51

Gmina Łapy

„Magiczny Zakątek”
Ewa i Andrzej Roszko

Waniewo 64
18-100 Łapy

tel. 85 620 21 01
www.magicznyzakatek24.pl

magicznyzakatek@gmail.com

„Chata u Ślązaka”
Kazimierz Filonik

Wólka Waniewska 7

tel. 695 847 715

Gmina Michałowo

Anatol Worona

Bachury 40, 16-050 Michałowo

tel. 85 675 43 83,

tel. kom. 602 376 655

Maria Gryko

Bondary 20, 16-050 Michałowo

tel. 85 717 60 25

Nina i Wincenty Łuksza

Bondary 1, 16-050 Michałowo

tel. 85 717 62 10

Marian Hajduczenia

Jałówka, ul. Szeroka 22,

16-050 Michałowo

tel. 85 718 90 19,

tel. kom. 603 563 908

Małgorzata Trusewicz

Kobylanka 13 A,

16-050 Michałowo

tel. 85 718 92 56

Krystyna i Grzegorz Kazberuk

Kuchmy Stare 3,

16-050 Michałowo

tel. 85 718 91 70

Mieczysław Rosiński

ul. Górna 4A,

16-050 Michałowo

tel. 85 718 91 78

Stanisław Jaworski

Pieńki-Kopce 62,

16-050 Michałowo

tel. 605 044 114,

602 334 362

Iwona Samojlik

Pieńki-Kopce 70,

16-050 Michałowo

tel. 85 718 92 49,

tel. kom. 606 720 638

Tamara i Jan Ciwoniuk

Rybaki 26, 16-050 Michałowo

tel. 85 717 61 38

Mikołaj Krętowski

Suszcza 23,

16-050 Michałowo

tel. 85 717 61 48

Alina Polecka

Suszcza 5, 16-050 Michałowo

tel. 85 717 61 52

Gmina Supraśl

Ryszard Dębrowski

ul. Letniskowa 12,

16-030 Supraśl

tel. 85 718 37 23

Rita Piasecka i Robert Cezary Moczulscy

Surażkowo, ul. Podleśna 1

16-030 Supraśl

e-mail: info@ritowisko.bianet.pl

Gmina Suraż

Tadeusz Hołowienko

ul. Piłsudskiego 22, 18-105 Suraż

tel. 85 650 34 66

Leszek Poniński

ul. Białostocka 1, 18-105 Suraż

tel. 512 245 328

Dariusz Paczusko

Zawyki 20/1, 18-105 Suraż

tel. 85 650 33 36

Bernarda Leszczyńska

Lesznia 39, 18-105 Suraż

e-mail: jleszcz@neostrada.pl

Gmina Turośń Kościelna

Tomasz Jarosław Dąbrowski

Niewodnica Kościelna,

ul. Graniczna 9,

18-106 Turośń Kościelna

tel. 85 650 46 16

Gmina Tykocin

Zofia Czeladko

Kolonia Kaczorowo 40,

16-080 Tykocin

tel. 85 718 77 19

„Dworek Pentowo”, Henryka i Bogdan Toczyłowscy

Kolonia Kaczorowo 39,

16-080 Tykocin

tel. 85 718 16 29

Irena i Maciej Żendzian

Rzędziany 17, 16-072 Rzędziany

tel. 85 718 24 70

Halina Nowacka

Szafranki 1, 16-080 Tykocin

tel. 86 738 45 25

Jan Maciejewski

ul. Poświętna 16, 16-080 Tykocin

e-mail: jotas@poczta.onet.pl

Alicja Miastkowska

ul. Glogera 15, 16-080 Tykocin

tel. 85 718 73 78

Gmina Wasilków

Mirosława Bezdziel

Studzianki ul. Wesoła 3,

16-010 Wasilków

tel. 85 718 47 47

Anna Brzozowska

Studzianki ul. Plażowa 3/1,

16-010 Wasilków

tel. 85 718 47 58

Gmina Zabłudów

Czesław Żukowski

Dobrzyniówka Kol. 3,

16-060 Zabłudów

tel. 85 744 75 00

Wiktor Charytoniuk

Pawły 97, 16-060 Zabłudów

tel. 85 717 87 01, 

tel. kom. 604 616 161

Eugeniusz Samsonowicz

Laszki 2A, 16-060 Zabłudów

tel. 85 717 81 01,

tel. kom. 505 975 275