Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Dobre praktyki w agroturystyce – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Dobre praktyki w agroturystyce


Print Friendly, PDF & Email

Pod tym hasłem odbyły się w gospodarstwie Państwa Małgorzaty i Bogusława Ostapowiczów „Leśny Dworek” w Kryłatce praktyczne zajęcia. Była to odpowiedź na zapotrzebowanie zgłaszane przez właścicieli kwater agroturystycznych, aby na bazie prężnie działającej kwatery zorganizować praktyczne szkolenie z zakresu budowania oferty i wytwarzania podlaskiego produktu tradycyjnego. Uczestnicy w trakcie zwiedzania gospodarstwa mieli możliwość zadawania pytań właścicielce oraz dzielenia się swoimi doświadczeniami.

Współpraca daje efekty

Pani Małgorzata podkreśliła, że przy planowaniu wystroju kwatery celem nadania jej autentyczności i wyjątkowego charakteru, warto podjąć współpracę z lokalnymi rękodzielnikami, artystami, ciekawymi ludźmi. Istotne jest również zadbanie o dobrosąsiedzkie stosunki, bo dzięki temu mogą powstać we wsi inne usługi okołoturystyczne, takie jak sprzedaż warzyw i owoców uprawianych w sposób ekologiczny, organizacja przejażdżek konnych oraz sprzedaż drobnych pamiątek czy innych wyrobów rękodzielniczych.

Zaoferujmy produkty regionalne

Bardzo ważnym punktem oferty, a kto wie czy nie najważniejszym jest prowadzenie wyżywienia z ofertą regionalnych wyrobów, a już na pewno nie powinny to być artykuły kupowane w sklepach. Poważną gałęzią turystyki jest tzw. „turystyka kulinarna”, dzięki czemu wiele osób odwiedza określone regiony w poszukiwaniu nowych smaków, nietuzinkowych potraw o specyficznej formie i równie ciekawych wytwórców tych produktów, którzy w interesujący sposób potrafią opowiedzieć historię serwowanego smakołyku.

Pani Małgorzata zaprezentowała w formie bufetu specjalności kulinarne kwatery oraz podzieliła się przepisami na swoje specjały serwowane gościom, które zostały również nagrodzone w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Później, już według przepisów uczestnicy warsztatów przygotowywali kruche rogaliki nadziewane konfiturą z róży oraz soczewiaki.

Joanna Czarkowska