Polityka prywatności

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z art. 13 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, iż:

1) Administratorem Państwa danych osobowych jest Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo (zwany dalej: PODR w Szepietowie).

2) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w PODR w Szepietowie możliwy jest pod numerem tel. 86 275 8905 lub adresem e-mail: edeptula@odr-szepietowo.pl.

3) Jakie dane są gromadzone?

Korzystający z naszych serwisów pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez PODR w Szepietowie wykorzystywane w celach technicznych, związanych z administracją i wyświetlaniem strony. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji. Informacje podane w formularzu są wykorzystywane przez PODR w Szepietowie do niezbędnych kontaktów z użytkownikami strony oraz dane zawarte w wysyłanej do nas wiadomości e-mail. Na naszej stronie używamy technologii takich jak: pliki cookie do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu ułatwienia korzystania ze strony. Dane będą przetwarzane do czasu posiadania udzielonej zgody.

4) Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres potrzebny do wyświetlenia informacji na stronie, zapamiętania ustawień, zestawieniu statystyk.

5) Mają Państwo prawo żądania od administratora dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do UODO, gdy uzasadnione jest, że Państwa dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

6) W jaki sposób chronione są informacje? Formularz wypełniany przez użytkownika realizowany jest za pomocą szyfrowanego protokołu transmisji danych.

7) Państwa dane osobowe, co do zasady nie są przekazywane poza obszar EOG. PODR w Szepietowie nie będzie przekazywał Państwa danych osobowych podmiotom trzecim, chyba że będzie tego wymagało wykonanie umowy z PODR w Szepietowie. Dane zostaną przekazane w celu i w zakresie koniecznym do prawidłowego i należytego wykonania zawartej przez Państwa z PODR w Szepietowie umowy, oraz zostaną Państwo o tym fakcie powiadomieni. PODR w Szepietowie może przekazać Państwa dane związane z wyświetlaniem strony do usługi Google Analytics.

8) Wyrażenie zgody jest dobrowolne i w każdej chwili można ją wycofać.

Geocaching – PODR w Szepietowie ma już skrytkę – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Geocaching – PODR w Szepietowie ma już skrytkę


Print Friendly, PDF & Email

Chciałbyś stać się odkrywcą skarbów, chcesz poznać tajemnicze miejsca? Geocaching jest dla Ciebie! To nowe wcielenie podchodów i biegów na orientację. Prezentujemy wywiad z Janem Raczyńskim ze Stowarzyszenia Geocaching Polska, który przybliża zasady zabawy. Jednocześnie zachęcamy do szukania skrytki na terenach wystawowych AGROARENA.

Uczestnicy geocachingu szukają ukrytych skrytek, których lokalizacja opisana jest za pomocą współrzędnych geograficznych. Następnie muszą to odnotować na specjalnej stronie internetowej. Geocaching łączy w sobie aktywność fizyczną, turystykę krajoznawczą, zabawę, a zarazem rywalizację. 

Na terenach wystawowych PODR w Szepietowie zlokalizowano skrytkę geocache o nazwie ‘Agroarena’. Zachęcamy do poszukiwania, współrzędne geograficzne naszej skrzynki: N 52° 51.014 E 022° 32.280.

Jan Raczyński ze Stowarzyszenia Geocaching Polska zachęcał do nowej formy aktywności jesienią podczas Targów Leśnych w PODR w Szepietowie.

geocaching 4

Skąd wziął się geocaching i co oznacza to słowo?

Nazwa “geocache” powstała z połączenia dwóch wyrazów: “geo” czyli ziemia oraz “cache”, czyli po angielsku skrytka, ukrycie. W ten sposób mówimy o skarbie ukrytym gdzieś na Ziemi. Zabawa w geocaching zaczęła się w roku 2000, gdy decyzją prezydenta Billa Clintona sygnał GPS został udostępniony do cywilnych zastosowań. Już kilka dni po tej decyzji powstała pierwsza skrytka, której współrzędne zostały udostępnione w Internecie.

Od kiedy zabawa rozwija się w Polsce i ilu jest jej aktywnych uczestników?

Pierwsza skrytka w Polsce została założona 1-go listopada 2001 roku i istnieje do dziś: http://coord.info/GC26A9 . Jest ona bardzo chętnie odwiedzana przez wszystkich bawiących się w geocaching, gdyż jest to jedyna skrytka wirtualna dostępna na terenie Polski. Na terenie Polski dostępnych jest 27 tysięcy aktywnych skrytek, które zostały odwiedzone ponad 1,7 miliona razy przez ponad 86 tysięcy uczestników zabawy.

Jakie znaczenie w turystyce ma geocaching?

Geocaching to nowoczesna forma turystyki, która bazuje na odejściu od koncepcji książkowego przewodnika turystycznego na rzecz lokalnych ciekawostek i legend przekazywanych w oparciu o interakcję z szukającym nietypowych informacji turystą. Skrytki zlokalizowane w określonych punktach mogą być idealną formą przekazania takich ciekawostek, czy wspomnień na temat danego miejsca. Poprzez geocaching można stworzyć unikatową mapę kulturowo-historyczną będącą współczesną wersją „historii mówionej”. To doskonała atrakcja turystyczna.

Czy taka forma aktywności wymaga specjalnych przygotowań i kto może się w to bawić?

Geocaching jest zabawą dla wszystkich: dla osób młodszych, jak i starszych, bawiących się indywidualnie lub grupowo np. rodzinnie. Jedynym wymogiem uczestnictwa w zabawie jest dobry humor oraz odbiornik sygnału GPS, którym może być smartfon, tablet czy też nawigacja turystyczna lub samochodowa. Poza tym warto pamiętać o odpowiednich przygotowaniach w zależności od tego, gdzie się wybieramy: inaczej przygotujemy się do spaceru po parku, a inaczej w przypadku wielogodzinnej wędrówki i wspinaczki w górach. Wiele porad o tym, jak się bawić, z czego korzystać w trakcie poszukiwań , swoisty savoir vivre poszukiwacza można znaleźć na stronach i grupach dyskusyjnych poświęconych geocachingowi: http://www.geocaching.pl/faq.php, http://www.facebook.com/geocaching.polska , http://forum.geocaching.pl/, http://wiki.opencaching.pl/index.php/Strona_g%C5%82%C3%B3wna

Na co trzeba zwrócić przy zakładaniu skrytek? Jak wygląda skrytka?

Skrytką może być dowolny pojemnik od najmniejszej próbówki, aż po wielką skrzynię. Ważne jest, aby sam pojemnik był trwały i szczelny, gdyż jest narażony na działanie warunków atmosferycznych i zwierząt. Pojemnik powinien zawierać informacje o swoim przeznaczeniu i nie powinien wyglądem przypominać przedmiotów stwarzających zagrożenie, ani być umieszczany w miejscu mogącym wzbudzić podejrzenie zamachu terrorystycznego. Nie umieszcza się skrytek geocache na terenach z zakazem wstępu i prywatnych bez indywidualnego zezwolenia. Ze względu na ochronę środowiska skrytki nie mogą być zakopywane. Nie mogą być także umieszczane poza wyznaczonymi szlakami na terenach szczególnie chronionych przyrodniczo (parki narodowe i rezerwaty). Sposób ukrycia pojemnika powinien jak najmniej ingerować w środowisko naturalne. Tę samą zasadę stosuje się w przypadku obiektów zabytkowych.

geocachin 2geocaching 3

Aby poszukiwania miały posmak szukania skarbu, pojemniki są często maskowane tak, aby nie było ich widać na pierwszy rzut oka. Twórcy skrytek prześcigają się w pomysłach, jak ukryć swój skarb. Skrytką może być np. sztuczna szyszka, czy kamień. Pojemnik może udawać element krajobrazu, który mógłby istnieć w danym miejscu np. sztuczny kran lub kolanko instalacji kanalizacyjnej przyczepione do ściany budynku. Czasem zdarzają się niesamowite skrytki, których wykonanie wiązało się z dużym nakładem prac. Skrytki wyglądają jak małe domki hobbitów, domki dla lalek.

geocaching 6

geocaching 5

fot. Skrzynka – Agroarena

Co to jest Logbook?

Podstawowym wyposażeniem skrytki jest logbook – notes w którym znalazcy wpisują się, czym dokumentują fakt odnalezienia skrytki. Własnoręczne umieszczenie wpisu w logbooku jest podstawą do uznania skrytki jako znalezionej. Jest to jedna z elementarnych zasad geocachingu. Prócz logbooka umieszcza się w środku różnego rodzaju przedmioty mające służyć wymianie, czy kolekcjonowaniu. Ich wartość zależy jedynie od środków jakimi dysponuje zakładający. Nie mogą to być jednak przedmioty, których rozprowadzanie jest nielegalne lub niebezpieczne oraz produkty łatwo psujące się. W pojemnikach umieszcza się także przedmioty podróżne tj. TravelBug oraz Geocoin, przenosi się je ze skrytki do skrytki, a ich właściciel może śledzić trasę ich podróży.geocachin 7

fot. Travel Bug, który był umieszczony w skrzynce “Agroarena’, otrzymaliśmy informację, że 24 stycznia 2016 r. został zabrany ze skrytki i wyruszył w “podróż”.

Czy geocaching to tylko szukanie skrytek?

Geocaching to nie tylko spacery i podróże w celu odnajdywania ukrytych pojemników. Geocaching to sposób na życie. Geocaching to społeczności uczestników zabawy, którzy często spotykają się ze sobą, bawią się wspólnie, organizują wyprawy i wycieczki. Geocaching oprócz aktywności fizycznej i turystyki promuje różne formy działań proekologicznych: społeczności geocacherów organizują spotkania mające na celu “sprzątanie świata” – zbieranie śmieci w lasach czy na szlakach turystycznych. Organizowane są również spotkania, w których społeczność współpracuje z nadleśnictwami przez np. nasadzanie lasu, walka z gatunkami obcymi w ekosystemie, ochrona zwierząt czy prace związane z utrzymaniem leśnej infrastruktury turystycznej.

Dla nas – uczestników zabawy – geocaching to sposób na życie.

geocachind 1

Jak założyć skrytkę? Krok po kroku

  1. Załogować się na https://www.geocaching.com
  2. Ustalić współrzędne geograficzne lokalizacji przyszłej skrzynki np. za pomocą nawigacji lub portalu http://www.geoportal.gov.pl
  3. Utworzyć skrytkę na portalu https://www.geocaching.com , oprócz współrzędnych podaje się tam informacje o stopniu trudności, zagrożeniach i wymaganiach w jej odnalezieniu oraz opis tj.: informacje dotyczące danego miejsca, historię i ciekawostki. Warto zamieścić zdjęcia ilustrujące obiekt, którego dotyczy tematyka skrytki.
  4. Przygotować pojemnik i jego zawartość (logbook, drobne przedmioty na wymianę, długopis lub ołówek)
  5. Umiejscowić pojemnik i poczekać na autoryzację w serwisie.

Marlena Zaremba

Wawrzyniec Wichrowski