Główny Lekarz Weterynarii informuje o stwierdzeniu piątego ogniska afrykańskiego pomoru świń od początku występowania ASF w Polsce (tj. od 17 lutego 2014 r.). Ognisko zostało wykryte w gospodarstwie utrzymujacym trzodę chlewną w powiecie wysokomazowieckim, w miejscowość Rembiszewo-Studzianki.

Czytaj więcej...

Niedzielny, lipcowy poranek w Drohiczynie (tuż nad Bugiem, u stóp Góry Zamkowej) skupił ósmy rok z rzędu podlaskich hodowców koni zimnokrwistych. 31 lipca 2016 roku zaprezentowano i poddano ocenie idealność typu, pokroju, zdrowia i rozwoju oraz ruchu źrebiąt hodowlanych ras: polski koń zimnokrwisty i arden polski. Wystawę zorganizowana została przez Wojewódzki Związek Hodowców Koni w Białymstoku, gminę Drohiczyn oraz powiat Siemiatycki.

Czytaj więcej...

Dobrym sposobem służącym upowszechnianiu innowacyjnych rozwiązań i dobrych praktyk w sektorze wołowiny był wyjazd studyjny, który umożliwił uczestnikom uwikłanym w łańcuch produkcji wołowiny praktyczne zapoznanie się z rozwiązaniami, które zostały już implementowane do praktyki i są możliwe do stosowania w sektorach produkcji rolnej w Polsce. 

Czytaj więcej...

Katedra Ogrodnictwa Wydziału Kształtowania Środowiska i Rolnictwa UWM w Olsztynie informuje, że uruchamia I edycję studiów podyplomowych „Rośliny i surowce zielarskie”.

Czytaj więcej...

Od przyszłego roku wnioski w sprawie szkód w uprawach i płodach rolnych będą składane do wojewody. Szacowaniem szkód i ustalaniem wysokości odszkodowań również zajmą się Urzędy Wojewódzkie. Powstanie również Fundusz Odszkodowawczy, z którego będą wypłacane rekompensaty za szkody łowieckie.

Czytaj więcej...

Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie w dniu 5 lipca 2016 roku, zorganizował warsztaty, dla 17 osobowej grupy w ekologicznym gospodarstwie specjalizującym się w uprawie warzywpn. „Praktyczne wykorzystanie wyników badań naukowych we wdrażaniu innowacji w ekologicznej produkcji”.

Czytaj więcej...

Najwyższa jakość mięsa wołowego w województwie podlaskim jest możliwa. Jednak aby stworzyć taką markę wołowiny najpierw należy zdobyć wiedzę popartą dobrymi praktykami w tej dziedzinie. Pierwsze kroki zostały poczynione poprzez zorganizowanie wyjazdu studyjnego pn. „Standaryzacja jakości produkcji wołowiny i innowacyjne formy sprzedaży mięsa wołowego najwyższej jakości na przykładzie doświadczeń Francji, Belgii i Luksemburga”, który odbył się 30.06-3.07.2016 r.

Czytaj więcej...

W ramach realizacji zadania KSOW „Sieciowanie podmiotów prowadzących działalność przetwórczą i gastronomiczną z wykorzystaniem lokalnych produktów spożywczych poprzez utworzenie Podlaskiego Szlaku Kulinarnego” Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie zorganizował konferencję poświęconą temu zagadnieniu. Spotkanie odbyło się w Białostockich Spodkach, a udział w nim wzięło blisko 70 osób. Wśród uczestników byli producenci, przedstawiciele samorządów lokalnych oraz osoby zainteresowane tą tematyką.

Czytaj więcej...

Dzisiaj jest 18.10.2017 godz.
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie