Polecamy reportaże m.in. z Jesiennych Targów Ogrodniczych i Leśnych, ze spotkania „Agro na obcasach oraz konkursu na najlepszego rolnika ekologicznego. Ponadto zachęcamy do zapoznania się z harmonogramem planowanych naborów wniosków w ramach PROW na lata 2014-2020.

WR11 okladka

W długie, jesienne wieczory warto przemyśleć i zaplanować zasiewy wiosenne. Warto zastanowić się nad uprawą nostrzyka białego lub soi – o tym piszą nasi doradcy.

Sezon stosowania środków ochrony roślin na polu jest już zakończony dlatego warto sprawdzić czy właściwie wypełniliśmy ewidencję zabiegów ochrony roślin. Piotr Chilimoniuk pisze na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę.

Ponadto prezentujemy zdobywców prestiżowej nagrody „Perła”, innowacyjne rolniczki oraz aktywne gospodynie.

Jak zwykle zamieszczamy przepisy kulinarne naszych Czytelniczek, które polecają m.in. potrawy z dyni, nalewki i syropy. Grzegorz Russak, autorytet kuchni myśliwskiej i staropolskiej, w swojej barwnej opowieści o bigosie, przekona nas że bigos jest potrawą polską.

Życzę miłej lektury

Anna Fatyga

Redaktor Naczelna „Wiadomości Rolniczych”

Dzisiaj jest 20.04.2018 godz.
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie