Fachowa wiedza jest dobrą inwestycją, ponieważ pomaga w podejmowaniu trafnych decyzji przy zakładaniu i prowadzeniu drobnej przetwórczości surowców rolniczych. W siedzibie PODR Szepietowo odbyło się seminarium w zakresie przetwórstwa mleka pt. „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera”. Udział w nim wzięło blisko 30 osób: przetwórców mleka – producentów serów farmerskich, doradców rolniczych, Lokalnych Grup Działania i organizacji pozarządowych.

Uczestnicy wysłuchali wykładu Mirosława Sienkiewicza na temat idei i zasad korzystania z "Poradnika Dobrych Praktyk Higienicznych wytwarzania serów i innych produktów mleczarskich w farmerskim przetwórstwie mleka”, w jaki sposób należy z niego korzystać, a jego głównym przeznaczeniem jest pomoc rolnikom i serowarom w zachowaniu higieny przy produkcji serów w gospodarstwie rolniczym. Wykładowca jest wiceprzewodniczącym Europejskiej Sieci Farmerskich i Rzemieślniczych Producentów Serów i Innych Produktów Mleczarskich.

Izabela Byszewska, Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego zapoznała słuchaczy z zagadnieniem przetwórstwa w gospodarstwie rolnym w świetle ustawy o Rolniczym Handlu Detalicznym.

Następnie Barbara Żeliszczak, producentka serów ze Stowarzyszenia „Macierzanka” z Wiżajn zaprezentowała dobre praktyki w prowadzeniu farmerskiej serowarni na przykładzie własnego gospodarstwa.

Organizatorami szkolenie byli: Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Stowarzyszenie „Serowarzy Rodzinni” oraz Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

Każdy z uczestników seminarium otrzymał bezpłatnie "Poradnik Dobrych Praktyk Higienicznych wytwarzania serów i innych produktów mleczarskich w farmerskim przetwórstwie mleka”.

DSC07573

DSC07574

Joanna Czarkowska

fot: Anna Kostro

Dzisiaj jest 18.10.2017 godz.
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie