Augustowska jagodzianka nadziewana świeżymi jagodami pochodzącymi z terenu Puszczy Augustowskiej wpisana została na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Z naszego rejonu do tej pory zostały wpisane 64 produkty, zaś w całym kraju zarejestrowanych jest już 1608 produktów tradycyjnych. Na Listę Produktów Tradycyjnych wpisywane są te produkty, które stanowią element dziedzictwa kulturowego regionu i wytwarzane są tradycyjnymi metodami od minimum 25 lat.

Tradycja wypieku bułek jagodzianek w rejonie Puszczy Augustowskiej sięga lat 70 –tych XVIII wieku. Mieszkańcy tych terenów dostrzegli walory smakowe i zdrowotne czarnych jagód tak licznie rosnących w tamtejszych lasach. Miejscowi zaczęli wykorzystywać te owoce w przygotowywaniu przeróżnych dań, a niemal każda rodzina wypracowała swoją metodę produkcji nadziewanych nimi bułeczek.

W jagodziance augustowskiej znajdziemy dużą ilość nadzienia jagodowego w stosunku do ilości ciasta. Nadzienie sporządza się ze świeżych jagód, a nie z marmolady. Do wyrobu ciasta na drożdżówkę potrzebna jest: mąka pszenna, drożdże, sól, mleko, cukier oraz jaja.

Po odpowiednim przygotowaniu ciasta, pozostawia się je do wyrośnięcia, następnie ciasto należy rozwałkować i podzielić na równe części. Na jego kawałek nakładane jest nadzienie przygotowane z jagód i cukru. Na koniec formowane są bułeczki w odpowiednim kształcie i wypiekane do uzyskania odpowiedniego, złocistego koloru.

Jagodzianki wyrabiane są w Pracowni Cukierniczej według receptury jej właściciela Polikarpa Augustyniaka. Do wypieku używane są świeże produkty, które nadają im niepowtarzalnego charakteru. Sprzedawane są od lat i znane w całej Polsce, ale to Augustów zasłynął z ich smaku.

Źródło: radio.bialystok.pl

                                                                                                 Ryszard Wiszowaty

Dzisiaj jest 19.01.2018 godz.
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie